Dėl diktatoriaus F. Franko palaikų perlaidojimo – aštrios diskusijos | Diena.lt

DĖL DIKTATORIAUS F. FRANKO PALAIKŲ PERLAIDOJIMO – AŠTRIOS DISKUSIJOS

  • 0

Ispanijos valdžia turi mechanizmų, kurie neleis perkelti buvusio šalies diktatoriaus Francisco Franco (Fransisko Franko) palaikų į pagrindinę Madrido Almudenos katedrą, antradienį šalies premjero pavaduotoją Carmen Calvo (Karmen Kalvo) citavo laikraštis „El Pais“.

Toks vicepremjerės pareiškimas pasirodė kitą dieną po to, kai ji buvo susitikusi su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu (Pjetru Parolinu).

„F. Franko palaikai negali būti vietoje, kur juos šlovintų ir garbintų. Tai draudžia mūsų įstatymai... Kardinolas mano, jog mums derėtų ieškoti tokio sprendimo, kad F. Franco palaikai būtų deramoje vietoje, tačiau negalėtų tapti kokio nors garbinimo objektu. Valdžia turi mechanizmų, kad būtų pasiektas būtent toks sprendimas“, – nurodė C. Calvo.

Kiek vėliau Vatikanas pranešė, kad P. Parolinas „niekada nepasisakė apie laidojimo vietą“. Šventasis Sostas pabrėžia, kad C. Calvo šnekėjo apie norą apsvarstyti alternatyvias F. Franco palaikų perlaidojimo vietas, o P. Parolinas savo ruožtu „palaikė tokį sprendimą tinkamu“.

„Kardinolas Pietro Parolinas neprieštarauja Francisco Franco palaikų ekshumacijai, jei tokį sprendimą priims kompetetinga valdžia“, – sakoma Vatikano pranešime.

C. Calvo taip pat sakė, kad Madrido arkivyskupas kardinolas Carlosas Osoro (Karlosas Osoras) nepritaria idėjai perlaidoti F. Franco palaikus Almudenos katedroje.

„Kardinolas Osoro pasakė, kad jam nepatinka (idėja palaidoti F. Franco katedroje), ir mes (su Vatikanu) sutarėme bendradarbiauti ieškodami šios situacijos sprendimo; tai negali būti Almudena“, – nurodė vicepremjerė.

Iki šiol Ispanijos vyriausybė tvirtino, kad neturi galimybių sutrukdyti Franco šeimai perlaidoti buvusio diktatoriaus palaikus šioje Madrido katedroje.

Kiek anksčiau Ispanijos vyriausybė ir parlamentas pritarė dekretui, leidžiančiam ekshumuoti F. Franco palaikus iš jo mauzoliejaus.

Birželį į valdžią atėjęs socialistų premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) diktatoriaus palaikų iškėlimą iš Kritusiųjų slėnio mauzoliejaus laiko vienu savo prioritetų.

F. Franco palaikų ekshumacijai griežtai prieštaravo jo giminaičiai.

Ispanijos vyriausybė pareiškė, jog priimtas dekretas leidžia ekshumuoti buvusio diktatoriaus palaikus nepaisant, ar tam pritars jo giminės, tačiau pažadėjo, kad procedūra vyks pagarbiai ir oriai.

Rugsėjo pabaigoje Ispanijos žiniasklaida skelbė, kad F. Franco anūkai paprašė šalies Teisingumo ministerijos leidimo perlaidoti savo senelio palaikus Almudenos katedros kriptoje.

Jie taip pat pageidavo, kad būtų surengtos iškilmingos F. Franco laidotuvės.

Socialistų atstovai, pasisakę už buvusio diktatoriaus palaikų perlaidojimą, kiek anksčiau sakė, kad Kritusiųjų slėnis turi tapti susitaikymo po kruvino pilietinio karo, o ne diktatoriaus garbinimo vieta.

Kada gali būti užbaigta F. Franco palaikų ekshumacija, kol kas neskelbiama.

Nuo 1936–1939 metais vykusio pilietinio karo pabaigos iki savo mirties 1975-aisiais geležiniu kumščiu Ispaniją valdęs generolas F. Franco yra palaidotas uolos papėdėje iškastoje įspūdingoje bazilikoje, esančioje vos už 50 kilometrų nuo Madrido.

Šis monumentas nuo 1941 iki 1959 metų Gvadaramos kalnuose buvo statomas F. Franco režimo iniciatyva. Dalį darbų buvo priversti atlikti politiniai kaliniai. Čia palaidota maždaug 37 tūkst. žmonių, kariavusių abiejose pusėse per pilietinį karą, kurį sukėlė F. Franco sukilimas prieš išrinktą respublikonų valdžią.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS