Demonstracijoms plintant po Europą, Berlyno policija išvaikė propalestinietiškus studentus | Diena.lt

DEMONSTRACIJOMS PLINTANT PO EUROPĄ, BERLYNO POLICIJA IŠVAIKĖ PROPALESTINIETIŠKUS STUDENTUS

Berlyno policija antradienį išvaikė kelis šimtus protestuojančių propalestinietiškų aktyvistų, kurie buvo užėmę Berlyno laisvojo universiteto kiemą.

Protestuotojai buvo pasistatę apie 20 palapinių ir aplink jas sudarė žmonių grandinę.

Policija per garsiakalbius paragino studentus išsiskirstyti.

Dauguma protestuotojų veidus slėpė po medicininėmis kaukėmis, buvo užsidėję arabiškus galvos apdangalus, vadinamus kufijomis, ir šaukė „viva, viva Palestina“ (Tegyvuoja Palestina).

Po protestų JAV universitetų miesteliuose studentai pradėjo rengti demonstracijas bei įrenginėti stovyklas Europoje.

Demonstracijos išplito po Europą

Nyderlandų policija ankstų antradienio rytą Amsterdamo universitete įrengtoje stovykloje sulaikė maždaug 125 propalestinietiškus aktyvistus.

Suomijoje, Danijoje, Vokietijoje, talijoje, Ispanijoje, Ispanijoje ir Britanijoje studentai rengė protestus arba įkūrė stovyklas. Pastarosiomis dienomis demonstracijos vyko ir Prancūzijos universitetų miesteliuose.

Suomijoje kelios dešimtys protestuotojų iš grupės „Studentai už palestiniečius“ įrengė stovyklavietę prie pagrindinio Helsinkio universiteto pastato, sakydami, kad liks ten tol, kol aukštoji mokykla, kuri yra didžiausia Suomijos akademinė institucija, nenutrauks akademinių ryšių su Izraelio universitetais.

Danijoje studentai palestiniečius palaikančią stovyklą įrengė Kopenhagos universitete ir prie Socialinių mokslų fakulteto pastatė apie 45 palapines. Universitetas sutiko, kad studentai gali protestuoti, tačiau paragino juos gerbti universiteto teritorijoje galiojančias taisykles.

„Siekite dialogo, o ne konflikto, ir suteikite vietos ne tik savo, bet ir kitiems požiūriams“, –  teigiama universiteto pranešime socialiniame tinkle „X“.

Pranešime rašoma, kad administracija „negali ir neturi reikšti nuomonės politiniais klausimais universiteto darbuotojų ir studentų vardu“, taip pat ir apie vykstantį karą Gazos Ruože.

Aktyvistų grupės „Studentai prieš okupaciją“ nariai savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad per pastaruosius dvejus metus jie veltui bandė kalbėtis su administracija dėl investicijų iš įmonių, susijusių su veikla Izraelio nausėdijose okupuotose palestiniečių teritorijose, nutraukimo.

„Negalime ilgiau tenkintis atsargiu dialogu, kuris neveda prie konkrečių veiksmų“, – sakė grupė.

„Studentų intifada“

Italijoje Bolonijos universiteto, vieno seniausių pasaulio universitetų, studentai savaitgalį įrengė palapinių miestelį, reikalaudami nutraukti karą Gazos Ruože, Izraeliui, nepaisant Vakarų sąjungininkų raginimų susilaikyti nuo atakų, rengiantis puolimui Rafache.

Antrojo pasaulinio karo metais prieš fašistų valdžią kovojusio universiteto studento vardu pavadintoje aikštėje buvo pastatyta keliolika palapinių. Kai kurios iš jų buvo papuoštos palestiniečių vėliavomis, o ant plakatų buvo užrašyta „Studentų intifada“ arba „Studentų sukilimas“.

Ispanijoje kelios dešimtys studentų ilgiau nei savaitę budi palestiniečius remiančių aktyvistų stovykloje Valensijos universiteto miestelyje. Panašios stovyklos pirmadienį įsikūrė Barselonos ir Baskų krašto universitetuose.

Madrido valstybinių universitetų studentams atstovaujanti grupė paskelbė, kad artimiausiomis dienomis sustiprins protestus prieš karą.

Paryžiuje studentų grupės paragino vėliau antradienį surengti mitingus, skirtus išreikšti solidarumą su palestiniečiais Gazos Ruože.

Prancūzijos policija penktadienį taikiai išvaikė dešimtis palestiniečius remiančių studentų, protestavusių Paryžiaus „Sciences Po“ politikos studijų instituto teritorijoje.

Antradienį prestižinės aukštosios mokyklos, kurios auklėtiniai yra Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) ir prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), studentai buvo pastebėti netrukdomai įeinantys laikyti egzaminų, policijos pareigūnams stovint prie įėjimų.

Praėjusią savaitę panašūs protestai vyko ir kai kuriose kitose šalies aukštojo mokslo įstaigose, įskaitant Lilio ir Liono universitetus.

Prancūzijos ministro pirmininko biuras pranešė, kad ketvirtadienį policijos buvo paprašyta išvaikyti protestuojančius studentus iš 23 vietų šalies universitetų miesteliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Viva Palestina !

Gal

Curwos supras kokį gėrį įsileido

Jaunalietuviai

Vyti lauk visus ne europiečius iš Europos. O visus rusakalbius imigrantus iš Lietuvos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS