Didžioji Britanija surengė pompastiškas sutiktuves Ispanijos karaliui ir karalienei | Diena.lt

DIDŽIOJI BRITANIJA SURENGĖ POMPASTIŠKAS SUTIKTUVES ISPANIJOS KARALIUI IR KARALIENEI

  • 0

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir jos sutuoktinis princas Philipe'as (Filipas) trečiadienį surengė pompastišką sutikimo ceremoniją į šalį valstybinio vizito atvykusiam Ispanijos karaliui Felipe VI (Felipei VI) ir karalienei Letiziai (Letisijai).

Trijų dienų Ispanijos karališkosios poros vizitas surengtas tarp Ispanijos ir Britanijos tvyrant įtampai dėl Gibraltaro, sieną su Ispanija turinčios britų teritorijos, ateities.

Tačiau Felipei ir Letiziai atvykus į Bakingamo rūmus, kur jie buvo sutikti su visa valstybės vadovų vizitams būdinga pompastika, jokių įtampos ženklų nepastebėta.

Princas Philipas ir karalius Felipe pirmiausia apžiūrėjo Londono raitosios gvardijos paradą buvusiame riterių turnyrų kieme.

Po to dešimčių raitelių lydima monarchų ir jų sutuoktinių karietų procesija patraukė Didžiosios Britanijos ir Ispanijos valstybinėmis vėliavomis išpuoštu Pėsčiųjų taku. Felipe VI ir Elizabeth II važiavo 1902 metų „State Landau“ paauksuota karieta, kuri buvo pagaminta karaliaus Edwardo VII (Edvardo VII) karūnavimui, o Philipas ir Letizia sėdėjo kitoje karietoje.

Felipe ir Letizia yra pirmieji Britanijoje viešintys Ispanijos monarchai po 1983 metų, kai šalyje lankėsi Felipe tėvas Juanas Carlosas (Chuanas Karlosas).

Ispanijos karalius Felipe VI trečiadienį savo kalboje Didžiosios Britanijos parlamente paragino Britaniją ir Ispaniją padirbėti, kad būtų suderintas toks Gibraltaro statusas, kuris būtų „priimtinas visiems“.

„Esu įsitikinęs, kad būtinu dialogu ir pastangomis mūsų vyriausybės galės dirbti... ir priimti sprendimus, priimtinus visiems“, – sakė jis britų parlamentarams.

Kalbėdamas apie Britanijos ir Ispanijos diplomatinių santykių istoriją, Felipe VI pasakė: „Esu tikras, kad ryžtas įveikti mūsų skirtingumus bus dar didesnis Gibraltaro atveju“.

Gibraltaras, turintis tik kiek daugiau nei 32 tūkst. gyventojų, Britanijos užjūrio teritorija yra nuo 1713 metų, bet Ispanija seniai reiškia pretenzijas į šį uolą.

Pernai per referendumą Gibraltaro dauguma piliečių balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje, mat jų gyvenimas priklauso nuo atviros sienos su Ispanija dėl darbo jėgos ir prekybos.

Karalius Felipe taip pat ragino siekti tokios „Brexit“ sutarties, kuri užtikrintų „stabilias gyvenimo sąlygas“ ir „tikrumą“ tūkstančiams Britanijoje gyvenančių ispanų ir Ispanijoje – britų.

GALERIJA

  • Didžioji Britanija surengė pompastiškas sutiktuves Ispanijos karaliui ir karalienei
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS