Didžiosios Britanijos premjerė atsisako atmesti „Brexit“ be sutarties galimybę | Diena.lt

DIDŽIOSIOS BRITANIJOS PREMJERĖ ATSISAKO ATMESTI „BREXIT“ BE SUTARTIES GALIMYBĘ

  • 0

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ėmėsi galvoti apie naują „Brexit“ strategiją, kai įstatymų leidėjai atmetė jos parengtą susitarimą dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos, ir pakartojo neatmetanti potencialiai žalingo išstojimo iš Bendrijos nesudarius jokios sutarties scenarijaus.

Britaniją, penktą pagal dydį pasaulio ekonomiką, likus dešimčiai savaičių iki numatyto išstojimo krečia politinė suirutė ieškant sprendimų, galinčių užtikrinti sklandesnį šalies pasitraukimą iš bloko, kurio nare ji buvo 46 metus.

Europos šalių vyriausybės aktyvuoja pasirengimą „Brexit“ be sutarties scenarijui, kad nesutriktų jūrų ir oro uostų darbas dėl prekybos kliūčių, kurios atsiras, jei Britanija nesugalvos atsarginio plano.

Trečiadienį nedideliu balsų skirtumu balsavimą dėl pasitikėjimo laimėjusi Th. May atskirai susitiko derybų su įstatymų leidėjais iš skirtingų politinių partijų. Tas balsavimas buvo surengtas kitą dieną po to, kai premjerė patyrė triuškinamą pralaimėjimą dėl susitarimo su Briuseliu.

Tačiau didžiausios opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) šias derybas pavadino „triuku“ ir atsisakė susitikti su Th. May, kol ši neatmes „Brexit“ be sutarties scenarijaus.

Rašytiniame atsakyme J. Corbynui ministrė pirmininkė pažymėjo negalinti atmesti išstojimo be sutarties galimybės, jei nesustabdytas visas procesas.

„Ne vyriausybės galioje atmesti išstojimą be sutarties“, – ketvirtadienį rašė ji. 

Pirmadienį premjerė Bendruomenių Rūmams pristatys savo naują poziciją. Tada įstatymų leidėjai galės teikti savo pataisas, o sausio 29 dieną, likus lygiai dviem mėnesiams iki numatyto „Brexit“, įvyks išsamūs debatai.

Dauningo gatvė ketvirtadienį pranešė, kad Th. May nedalyvaus sausio 21-25 dienomis Šveicarijos kalnų kurorte Davose vyksiančiame kasmetiniame Pasaulio ekonomikos forume, nes nori visą dėmesį skirti „Brexit“ deryboms.

Tuo metu vienas iš uoliausių „Brexit“ aktyvistų Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas) paragino išstojimo šalininkų stovyklą ruoštis galimam antram plebiscitui.

„Nenoriu jo ne mažiau už jus, tačiau sakau jums, kad turime atsižvelgti į realybę“, – sakė N. Farage'as per „Brexit“ šalininkų judėjimo „Leave Means Leave“ mitingą Londone ketvirtadienį vakare.

„Negalvokite, kad kita pusė neorganizuota. Negalvokite, kad kita pusė nepasirengusi. Negalvokite, kad jie nesurinkę pinigų. Negalvokite, kad jie neturi komandų. Jie turi“, – kalbėjo jis.

Sąlygos

Opozicijos parlamentarai spaudžia Th. May išsižadėti pagrindinių principų, kuriais pastaruosius dvejus metus buvo grindžiama jos „Brexit“ strategija.

J. Corbynas sakė, kad premjerė privalo atsisakyti „raudonų linijų“, kurios trukdytų Britanijai po „Brexit“ užmegzti glaudesnius ryšius su ES. Jis pabrėžė, jog pirmiausia kalba apie muitų sąjungos su ES išsaugojimą. Tam pritaria dalis įmonių, tačiau premjerė atmeta tokią idėją, nes tai suvaržytų Britanijos galimybes pačiai sudaryti prekybos susitarimus.

„Theresa May turi atsisakyti raudonų linijų ir rimtai pagalvoti apie pasiūlymus ateičiai“, – sakė leiboristų lyderis.

J. Corbynas anksčiau apkaltino Th. May, kad ji tempia laiką, tikėdamasi taip priversti parlamentarus pritarti jos planui, nes tai bus vienintelė likusi alternatyva išstojimui be sutarties. 

Britų žiniasklaida pranešė, kad J. Corbynas taip pat paprašė partijos narių pavieniui nevesti derybų su Th. May ministrais.

Jis įspėjo, kad Leiboristų partija pasirengusi „esant reikalui“ inicijuoti dar vieną balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, kuris galėtų atverti kelią naujiems rinkimams, o tai, anot J. Corbyno, leistų išbristi iš dabartinės aklavietės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS