D.Trumpas tikisi su Rusija sudaryti „gerokai geresnį“ susitarimą nei INF | Diena.lt

D.TRUMPAS TIKISI SU RUSIJA SUDARYTI „GEROKAI GERESNĮ“ SUSITARIMĄ NEI INF

  • 2

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pareiškė besitikintis, kad jam pavyks sudaryti su Rusija naują susitarimą, kuris bus „gerokai geresnis“ už Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF).

„Tikiuosi, kad mums pavyks surinkti visus dideliame puikiame kabinete ir sudaryti naują susitarimą, kuris bus gerokai geresnis (už INF)", – žurnalistams sakė jis.

„Žinoma, čia reikia pridėti valstybių“, – teigė JAV vadovas.

Vašingtonas anksčiau penktadienį pranešė, kad traukiasi iš INF sutarties, nes Rusija ją pažeidė.

„Jungtinės Valstijos nutrauks savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradės pasitraukimo iš INF sutarties procesą; jis bus baigtas per šešis mėnesius, nebent Rusija grįš prie (sutarties) laikymosi sunaikindama visas ją pažeidžiančias savo raketas, jų paleidimo ir susijusią įrangą“, – sakoma D. Trumpo pranešime.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) taip pat pabrėžė, kad jei Maskva nesilaikys susitarimo, ji „baigsis“.

Įtampa dėl INF sutarties likimo tvyrojo daug mėnesių. Vašingtonas teigia, kad Rusija pažeidė sutartį.

Šis susitarimas, 1987 metais pasirašytas tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Praėjusią savaitę Rusijos kariškiai pademonstravo žiniasklaidai ir užsienio kariškiams raketų sistemą 9M729, taip bandydama įrodyti, kad nepažeidžia sutarties.

Rusija tvirtina, kad šios branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos nuskrieja tik iki 480 kilometrų.

Vašingtonas savo ruožtu pareiškė, kad ši statinė sparnuotosios raketos demonstracija negali įrodyti, jog pagal veikimo atstumą šis ginklas sutarties nepažeidžia.

Amerikiečių pareigūnai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Kinija, kuri nėra INF sutarties šalis, Azijoje dislokuoja daug raketų, su kuriomis JAV negali kovoti, nes ją riboja minimas susitarimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

GRYВĘ - КГБ MAGNOLIJA, Į KALĖJIMĄ!

Nerijus

Sekmes sokant valsa! Gal polka su raguciais!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS