E. Macronas apie Lenkiją: Prancūzija neturi teisės smerkti kitos šalies reformų | Diena.lt

E. MACRONAS APIE LENKIJĄ: PRANCŪZIJA NETURI TEISĖS SMERKTI KITOS ŠALIES REFORMŲ

Paryžiuje po susitikimo su Lenkijos premjere Beata Szydlo, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pripažino, kad šalių tarpusavio santykiai prasti, tačiau, jo teigimu, „abi pusės nori judėti pirmyn“.

Lenkijos premjerė susitikimą apibūdino kaip „gerą ir reikalingą“, ji pakvietė E. Macroną kitais metais atvykti į Lenkiją, kai šalis minės atkūrimo šimtmetį. Šią vasarą ne kartą apsižodžiavę lyderiai kalbėjosi apie Lenkijoje vykdomas teismų sistemos reformas, kurias E. Macronas kritikavo, tačiau šiandien pareiškė, kad bendrijos šalys neturėtų kritikuoti viena kitos reformų ir pridūrė, kad lauks Europos Sąjungos sprendimo, ar reformos nepažeidžia teisės viršenybės principo.

Lenkijos ir Prancūzijos santykiai atšalo, kai pernai B. Szydlo vyriausybė nutraukė su Prancūzijos lėktuvų gamintoja „Airbus“ 3 mlrd. vertės kontraktą dėl 50 karinių sraigtasparnių įsigijimo.

„Pirmiausia kalbėjome labai jautria tema – apie Lenkijos teismų sistemos reformą. Pasakiau Lenkijos premjerei, kad Prancūzija neturi teisės smerkti kitos šalies reformų, vykdomų jos viduje, tačiau šiandien kalbėjome apie tos reformos santykį su Europos Sąjungos vertybėmis. Raginame Lenkiją siekti konstruktyvaus dialogo su Europos Komisija ir jos partneriais“, – sakė Prancūzijos prezidentas E. Macronas.

„Džiaugiuosi, kad šiandien galėjau susitikti su prezidentu – tai buvo geras ir reikalingas susitikimas. Pavyko išsklaidyti daug abejonių. Žinoma, ir toliau lieka dalykų, dėl kurių nesutariame, tačiau tai normalu. Lenkija turi savo interesų, Prancūzija – savo. Man svarbiausia, kad abi pusės kalbėjo argumentuotai ir siūlė vizijas, kurios mus vėl galėtų suvienyti“, – kalbėjo Lenkijos premjerė B. Szydlo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS