E. Macronas įspėja Europą dėl grįžimo į 1930-uosius | Diena.lt

E. MACRONAS ĮSPĖJA EUROPĄ DĖL GRĮŽIMO Į 1930-UOSIUS

  • 9

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paskelbtame interviu įspėjo Europą dėl grįžimo į 1930-uosius metus, nes žemyne plinta nacionalistiniai „raupai“.

Jis taip pat įspėjo, kad Europa rizikuoja prarasti savo suverenitetą, jeigu „leisis valdoma užsienio jėgų“.

„Mane nustebino panašumai tarp to, kaip mes gyvename, ir to, koks buvo gyvenimas tarp dviejų pasaulinių karų“, - sakė prezidentas laikraščiui „Ouest-France“, ragindamas žmones sužinoti apie grėsmes.

„Europoje, kuri padalyta baimių, nacionalizmo sugrįžimo ir ekonominės krizės pasekmių, galime įžvelgti beveik viską, kas buvo būdinga Europai nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos iki 1929 metų krizės“, - leidinyje cituojamas Prancūzijos vadovas.

Šiame kontekste jis išskyrė Vengriją ir Lenkiją dėl jų nacionalistinių vyriausybių susidūrimo su Briuseliu ir populistinę Italijos valdžią.

Prezidentas sakė ieškantis istorijos pamokų ir tokiu būdu bandantis stiprinti „suverenią ir daugiašalę“ Europą.

„Europa susiduria su grėsmėmis, ją griauna nacionalistiniai raupsai ir užsienio galių kišimasis. Dėl šių priežasčių prarandamas suverenitetas“, - kalbėjo jis.

„Tai reiškia, kad jos saugumas priklauso nuo JAV pasirinkimų, Kinijai tenka dar svarbesnis vaidmuo reikšminguose infrastruktūros projektuose, Rusija kartais bando manipuliuoti, o finansiniai interesai ir rinkos kartais vaidina didesnius vaidmenis negu valstybės“, - pridūrė E. Macronas.

Prancūzijos prezidento populiarumas pastaruoju metu mažėja. Remiantis naujausia „Vivavoice“ apklausa, paskelbta antradienį, E. Macrono palaikymo reitingas nuo rugpjūčio sumažėjo 10 punktų ir dabar sudaro 26 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Va į ką reikia LABAI įsiklausyt: "... Rusija kartais bando manipuliuoti, o finansiniai interesai ir rinkos kartais vaidina didesnius vaidmenis negu valstybės" (beje, o kas tuos finansus valdo?..)

Mak'aronas

Prancūzų pagrindinė problema buvo pono Makarono išrinkimas. O Lenkija ir Vengrija yra šaunuolės, jos karu negrąsina niekam.

Jonas

Makronui mielesne butu Europos islamizacija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS