E. Macronas perspėja dėl ES planų Afrikoje steigti migrantų centrus | Diena.lt

E. MACRONAS PERSPĖJA DĖL ES PLANŲ AFRIKOJE STEIGTI MIGRANTŲ CENTRUS

  • 1

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas interviu transliuotojui BBC sakė, kad Europos Sąjungos planai Šiaurės Afrikoje steigti centrus, kuriuose būtų nagrinėjami migrantų prašymai suteikti prieglobstį Europoje, pasiseks tik tuo atveju, jei procesui vadovaus tos šalys, praneša BBC.

Kalbėdamas vizito Nigerijoje metu, Prancūzijos prezidentas teigė, kad dauguma Afrikos šalių būgštauja, jog tokie centrai gali tapti nauju traukos veiksniu migrantams.

Kol kas nė viena Afrikos šalis nesutiko, kad jie iškiltų jos teritorijoje.

ES lyderiai praėjusią savaitę Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime susitarė artimiausiu metu išnagrinėti tokių migrantų centrų steigimo galimybes.

Pasak E. Macrono, Europa su migracija iš Afrikos susidurs mažiausiai kelis ateinančius dešimtmečius. Tai, anot prezidento, lems esminė problema - neplanuojamas Afrikos gyventojų skaičiaus augimas.

Tokią mintį Prancūzijos vadovas yra išsakęs ir anksčiau. Tuomet jis buvo apkaltintas kolonijinių laikų retorikos vartojimu.

Tačiau trečiadienį E. Macronas pridūrė, kad ES neturi teisės priimti sprendimų už Afrikos šalis.

Idėja Šiaurės Afrikoje steigti migrantų centrus „gali pavykti, tik, jei tai organizuos Afrikos šalys“, teigė E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas pridūrė, kad jo prioritetas - atkalbėti žmones nuo „beprotiškos rizikos“ ir savo gyvybių statymo į pavojų vien tam, kad pasiektų Europą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Reikia priimt įstatymą kad tie 'atbėgėliai' (ir jų palikuonys) čia 180 metų neturėtų pilietinių teisių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS