Egipto lyderis: Gazos Ruožo gyventojai privalo likti savo žemėje | Diena.lt

EGIPTO LYDERIS: GAZOS RUOŽO GYVENTOJAI PRIVALO LIKTI SAVO ŽEMĖJE

  • 1

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) ketvirtadienį pareiškė, kad Gazos Ruožo gyventojai turi likti savo žemėje, tęsiantis Izraelio ir „Hamas“ karui, o Kairui susiduriant su raginimais leisti saugiai atvykti blokuojamame regione įstrigusiems civiliams.

Egiptas pasiryžęs užtikrinti, kad šiuo sunkiu metu būtų teikiama medicininė ir humanitarinė pagalba, sakė A. F. al Sisi, patvirtindamas, jo žodžiais tariant, Kairo tvirtą poziciją užtikrinti palestiniečių teisėtas teises.

Tačiau Gazos Ruožo gyventojai „turi išlikti tvirti ir likti savo žemėje“, sakė Egipto, turinčio vienintelį sienos perėjimo punktą su anklavu, kurio nekontroliuoja Izraelis, prezidentas.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. „Hamas“ kovotojai Izraelyje nužudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė apie 150 įkaitų. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau kaip 1,35 tūkst. žmonių gyvybių.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Mažytį pakrantės anklavą šiuo metu apgulęs Izraelis, kuris nutraukė vandens, maisto ir elektros tiekimą.

Dėl šešias dienas trunkančių Izraelio oro ir artilerijos smūgių ištisi rajonai virto griuvėsiais.

Egiptas, kuris istoriškai yra pagrindinis tarpininkas tarp „Hamas“ ir Izraelio, paragino donorus siųsti humanitarinę pagalbą, skirtą Gazos Ruožui, į El Arišo oro uostą, tačiau priešinosi raginimams įsileisti bėgančius palestiniečius į savo žemę.

Pastarosiomis dienomis su valstybe susijusi žiniasklaida citavo aukšto lygio saugumo šaltinius, įspėjančius apie masinį palestiniečių išvykimą, kurie „priversti rinktis tarp mirties nuo Izraelio bombardavimo ir iškeldinimo iš savo žemės“.

Egiptas skatina siekti diplomatinio sprendimo ir ragino abi puses laikytis santūrumo, o A. F. al Sisi tvirtino, kad jo šalies nacionalinis saugumas yra jo pagrindinė atsakomybė.

Ketvirtadienį jis sakė, kad Egiptas jau priėmė „devynis milijonus svečių, kaip aš juos vadinu, iš daugelio šalių, kurie atvyko į Egiptą dėl saugumo ir apsaugos“.

Tačiau Gazos Ruožo gyventojų atvejis yra kitoks, sakė jis, nes jų iškeldinimas reikštų „palestiniečių reikalo likvidavimą“.

Egiptas buvo pirmoji arabų valstybė, kuri 1979 metais normalizavo santykius su Izraeliu po šešerius metus trukusio karo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

Liks amžiams, bet po žeme.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS