EK vicepirmininkas F. Timmermansas atsistatydins ir sieks Nyderlandų premjero posto | Diena.lt

EK VICEPIRMININKAS F. TIMMERMANSAS ATSISTATYDINS IR SIEKS NYDERLANDŲ PREMJERO POSTO

  • 0

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) ketina atsistatydinti iš pareigų, kad galėtų siekti Nyderlandų premjero posto, ketvirtadienį pranešė vietos žiniasklaida.

62-ejų F. Timmermansas po 10 metų darbo Briuselyje pasitrauks iš pirmininkės pavaduotojo pareigų ir sieks vadovauti naujai suformuotai jo Darbo partijos (PvdA) ir Žaliųjų kairiųjų partijos („GroenLinks“) koalicijai.

„Noriu tapti ministru pirmininku, nes manau, kad kartu galime užsiimti politika kitaip, nei tai buvo daroma pastaruosius kelerius metus“, – visuomeniniam transliuotojui NOS sakė jis.

„Partijoms pasakiau, kad norėčiau būti jų rinkimų sąrašo viršuje“, – interviu metu teigė F. Timmermansas.

Nyderlandų dienraštis „De Volkskrant“ nurodė, kad apie šį sprendimą F. Timmermansas jau spėjo informuoti EK pirmininkę Ursulą fon der Leyen (Urzulą fon der Lajen).

F. Timmermansas, kurio PvdA 2019-aisiais laimėjo Nyderlandų rinkimus į EP, šiuo metu yra atsakingas už Europos žaliojo kurso strategiją.

Nyderlandų rinkėjai lapkričio 22 dieną rinks naują parlamento.

Rinkimai rengiami prieš kelias savaites žlugus ilgamečio šalies ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) koalicinei vyriausybei.

Europoje didėja įtampa dėl to, kaip spręsti migracijos problemą, ir būtent šis klausimas galutinai sugriovė netvirtą Nyderlandų koalicinę vyriausybę, kuri buvo ketvirtoji, suburta M. Rutte.

Keturios koalicijos partijos nesutarė dėl M. Rutte planų sugriežtinti prieglobsčio prašytojų šeimų susivienijimo apribojimus, kuriais siekiama sumažinti prieglobsčio prašytojų skaičių po praėjusiais metais kilusio skandalo dėl perpildytų migracijos centrų.

Vėliau centro dešinės Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) lyderis pribloškė Nyderlandus pranešdamas, kad po 13 metų trukusio vadovavimo visai pasitrauks iš politikos.

Šią savaitę PvdA ir „GroenLinks“ partijos nariai nubalsavo už tai, kad jų partijos susijungtų į vieną kairiųjų bloką artėjančiuose rinkimuose, kuriuose, kaip tikimasi, dominuos klimato ir prieglobsčio prašytojų klausimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS