EP nubalsavo už priemones prieš Vengriją dėl teisinės valstybės varžymo | Diena.lt

EP NUBALSAVO UŽ PRIEMONES PRIEŠ VENGRIJĄ DĖL TEISINĖS VALSTYBĖS VARŽYMO

Europos Sąjungos įstatymų leidėjai trečiadienį triuškinama dauguma nubalsavo, kad prieš Vengrijos premjero Viktoro Orbano vyriausybę būtų imtasi priemonių dėl bloko demokratijos vertybių ir teisinės valstybės principų varžymo.

Europos Parlamento nariai 448 balsais prieš 197 patvirtino ataskaitą, rekomenduojančią inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį streipsnį. Dėl to Vengrija galiausiai galėtų prarasti balsavimo teisę bloke.

Kai kurie Europos liaudies partijos (ELP), kuriai taip pat priklauso V. Orbano partija „Fidesz“, balsavo prieš savo sąjungininką Budapešte.

V. Orbanas daug metų atsikirtinėjo tarptautinei kritikai, smerkiančiai Vengrijos rinkimų sistemą, žiniasklaidos laisvės ir teismų nepriklausomybės suvaržymus, netinkamą elgesį su prieglobsčio ieškotojais ir pabėgėliais, taip pat apribojimus, susijusius su nevyriausybinių organizacijų veiklą.

Budapeštas įrodinėjo, kad jo priemonės prieš migrantus ir suverenių teisių gynimas atitinka Europos rinkėjų, kitų metų gegužę rinksiančių naują Europos Parlamentą, nuotaikas.

Tačiau Judith Sargentini (Judit Sargentini), kuri inicijavo trečiadienio balsavimą dėl to, ar imtis veiksmų prieš Vengriją, anksčiau perspėjo europarlamentarus, kad sprendžiamas klausimas dėl 28 valstybių bloko pagrindinių vertybių ateities.

„Ar norite teisinės valstybės?“ – klausė J. Sargentini, kairiojo sparno žaliųjų europarlamentarė iš Nyderlandų.

Jos pasiūlytoje rezoliucijoje perspėjama, kad Vengrijos veiksmai kelia „sisteminę grėsmę“ bloko pamatinėms demokratinėms vertybėms.

Joje reiškiamas susirūpinimas dėl Vengrijos teismų nepriklausomybės, korupcijos, raiškos laisvės, akademinės laisvės, religinės laisvės ir mažumų bei pabėgėlių teisių.

„Centro dešinės europarlamentarai kitą savaitę turės aiškų pasirinkimą. Paremkite laisves ir ES vertybes nubausdami Orbaną, arba kapituliuokite prieš kraštutinių dešiniųjų populistus, propaguojančius laisvės nebuvimą“, – pareiškė Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas), vadovaujantis Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijai.

Tai buvo pirmasis kartas, kai Europos Parlamentas balsavo dėl žingsnių pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, dėl kurių Vengrija galiausiai galėtų prarasti balsavimo teisę bloke.

„Raganų medžioklė“

ELP nario Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) vadovaujama Europos Komisija ne kartą surėmė ietis su V. Orbano vyriausybe, ypač Vengrija atsisakius priimti prieglobsčio prašytojus pagal ES schemą, inicijuotą per migracijos krizės piką 2015 metais.

Šių metų liepą Europos Komisija perspėjo, kad galėtų patraukti Budapeštą į Europos Teisingumo Teismą, dėl įstatymų, numatančių laisvės atėmimo iki vienų metų bausmes žmonėms, padedantiems nelegaliems migrantams.

Priemonės buvo pramintos įstatymais „Sustabdyti Sorosą“ (Stop Soros), nes Vengrijoje gimusį liberalių pažiūrų JAV milijardierių George'ą Sorosą (Džordžą Sorosą) V. Orbano vyriausybė kaltina migracijos į Europą režisavimu, nepateikdama jokių įrodymų.

Europos Teisingumo Teismas galėtų Vengrijai skirti baudų; ši priemonė būtų ne tokia griežta kaip šalies balsavimo teisių praradimas.

Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas (Zoltanas Kovačas) pirmadienį žurnalistams Briuselyje sakė, kad jo vyriausybė Europos Parlamento pasiūlymą vertina kaip „raganų medžioklę“, ir pavadino jį „labai pavojingu“ bei „skaldančiu“.

Pasak jo, vyriausybė nusiuntė europarlamentarams ir ES šalims daugiau kaip 100 puslapių paneigimą dėl J. Sargentini „neteisingų“ kaltinimų, o V. Orbanas antradienį pasakys energingą, bet trumpą ginamąją kalbą.

Z. Kovacsas taip pat užsiminė, kad aljansas su „Fidesz“ didina ELP patrauklumą Europos rinkėjų akyse.

„Mūsų perspektyva yra dalykas, padėsiantis ELP išlikti stipriausia politine bendruomene ar grupe Europos Parlamente“, – sakė Z. Kovacsas.

Lietuvos europarlamentarai – už sankcijas Vengrijai

Parlamentarai Petras Auštrevičius, Laima Andrikienė, Antanas Guoga, Viktoras Uspaskichas ir Vilija Blinkevičiūtė balsavo už tai, kad Budapešto atžvilgiu būtų pradėta pažeidimo procedūra.

Prieš tokį sprendimą buvo Valdemaras Tomaševskis, o susilaikė Valentinas Mazuronis ir Algirdas Saudargas.

„Ten pažeidžiamos visos žmogaus teisės, o demokratija yra pavojuje“, – BNS sakė V. Blinkevičiūtė.

V. Blinkevičiūtė pareiškė, kad Vengrijos premjeras „gyvena iškreiptoje realybėje“.

„Jis nesupranta, kad ES šeima yra žmogaus teisėmis paremta šeima, ir sprendimų, kad elgiuosi, kaip noriu, kai kur būti negali“, – sakė politikė.

„Čia dabar gaunasi taip – pinigų iš socialinių fondų gauti nori, bet visiškai nenori laikytis bendrų taisyklių“, – pridūrė ji.

V. Tomaševskis teigė balsavęs prieš ES veiksmus Lenkijos atžvilgiu, nes „šiandieninis balsavimas iškreipė ES įkūrimo tikslus, kryptį ir siekius“.

„Europa nutrūko nuo savo krikščioniškų šaknų ir jos gali nelikti, nes ji yra skaldoma iš vidaus. Tai daro kairiosios ir liberaliosios jėgos, o šiandien matėme jų bandymą pažeminti Vengriją“, – teigė europarlamentaras.

Jis pabrėžė, kad ES tokius klausimus sprendžia, nors „dabartinis elitas yra atitrūkęs nuo žmonių gyvenimo, mažai auga ES ekonomika, didelis jaunimo nedarbas“.

„Vengrija turi stuburą ir žino, kad ES yra tautų sąjunga, o ne viena atitrūkusi nuo realybės valstybė“, – sakė V. Tomaševskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

V. Blinkevičiūtė pareiškė, kad Vengrijos premjeras „gyvena iškreiptoje realybėje“. „Jis nesupranta, kad ES šeima yra žmogaus teisėmis paremta šeima, ir sprendimų, kad elgiuosi, kaip noriu, kai kur būti negali“, – sakė politikė. Nu cia geras. O kur buvo "seimos pasitarimas" kaip Merkel nusprende panaikinti EU sienas ir isileisti milijonus emigrantu kurie net neketina integruotis o eda EU is vidaus. Ar yra isvis Lietuvoje racionaliai mastanciu politiku? Ir is Guogos tikejausi daugiau nei tik paklusti Gerge Soros. Geda Lietuvai.

Anonimas

Ha ha. Kokia Europoje "demokratija"? Merkel? Kuri 2015 metais panaikino Europos sienas ir milijonai supludo i Europa??? Niekas negali net issizioti pries tuos "pabegelius". Tuoj apkabinejami visokiomis "etiketemis": fasistai, nacionalistai, neo naciai ir t.t. Tai kur cia demokratija? Kur ta skelbiama zodzio ir nuomones laisve? "viena partija - viena tiesa"? Taip buvo sovietmeciu. Ta mes jau patyreme!

Anonimas

kokia nesamone! kokios pilieciu teises yra pazeidziamos Vengrijoje Vyvat Vengrijai! Orbanas saugoja savo tevynainiu teises likti europieciais [o musu klapciukams ,kurie laizo euro "galvociu" dupas ---te sukeldina I ju namus po po azijatu,afrikieciu seimynas]
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS