ES atstovas perspėjo britus: jei nebus „Brexit“ susitarimo, atsiras Airijos siena | Diena.lt

ES ATSTOVAS PERSPĖJO BRITUS: JEI NEBUS „BREXIT“ SUSITARIMO, ATSIRAS AIRIJOS SIENA

  • 1

Tarp Airijos ir Šiaurės Airijos atsiras reali siena, jei Didžioji Britanija nepritars „Brexit“ susitarimui su Europos Sąjunga, antradienį perspėjo Briuselis.

Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas sakė nieko naujo negirdėjęs nuo pirmadienio, kai britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) išdėstė nežymiai pakoreguotą „skyrybų“ su Europos Sąjunga planą.

„Jei norėtumėt, kad... spėliočiau, kas galėtų nutikti scenarijaus be sutarties atveju Airijoje, galvoju, jog tai gan akivaizdu: turėsite „kietą“ sieną“, – sakė jis.

Nauja reali siena tarp britų provincijos ir Airijos Respublikos padidintų pavojų, kurį „Brexit“ kelia dešimtmečius Šiaurės Airijoje trukusius neramumus užbaigusiam taikos susitarimui.

M. Schinas taip pat išreiškė nusivylimą, žurnalistams jo klausinėjant dėl kitų derybų žingsnių.

„Kalbant visiškai atvirai, visuose šiuose ginčuose manęs neapleidžia baisus deja vu jausmas, – sakė jis. – Daugiau nieko prasminga negaliu pasakyti.“

Pirmadienį Th. May atėjo į britų parlamentą, troškusį išgirsti, kokį ji parengė „atsarginį planą“, deputatams praeitą savaitę atmetus išstojimo iš ES susitarimą, pernai pasirašytą ministrės pirmininkės ir Europos lyderių.

Tačiau Th. May pažadėjo siekti susitarimo pakeitimų, kad būtų nustumta perspektyva Europai inicijuoti „apsidraudžiamąją priemonę“, numatančią, kad Britanija laikinai liktų ES muitų sąjungoje.

„Dabar nespėliosiu dėl šio atsarginio plano, nes, kaip sakiau prieš kelias akimirkas, mes palaikėme pradinį planą, numatomą išstojimo susitarimu“, – sakė M. Schinas.

„Apsidraudžiamoji priemonė“, įtraukta į Th. May lapkričio mėnesį pasirašytą susitarimą, turi neleisti atnaujinti muitinės tikrinimų prie sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

Europos lyderiai ne kartą perspėjo, kad dėl „Brexit“ susitarimo iš naujo nesiderės. Tai kurstė nuogąstavimus, kad Britanija kovo 29 dieną išstos iš bloko be jokios sutarties.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kas

ka gasdina,juodare europa su savo mediniu euru beverciu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS