ES dėl konfrontacijos Azovo jūroje paskelbs sankcijas aštuoniems rusams | Diena.lt

ES DĖL KONFRONTACIJOS AZOVO JŪROJE PASKELBS SANKCIJAS AŠTUONIEMS RUSAMS

  • 6

Europos Sąjunga nusprendė dėl praėjusį lapkritį Azovo jūroje įvykusios konfrontacijos įvesti sankcijas aštuoniems Rusijos piliečiams, naujienų agentūrai AFP pranešė keli šaltiniai Europoje.

Rusijos pajėgos prie Kerčės sąsiaurio lapkritį apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Tai buvo pirmas atviras karinis incidentas tarp Kijevo ir Maskvos nuo 2014 metų, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o Maskvos remiami Rytų Ukrainos separatistai įsitraukė į ginkluotą konfliktą su provakarietiška Kijevo vyriausybe.

Pasak šaltinių, sprendimas dėl sankcijų pirmadienį bus pateiktas tvirtinti Briuselyje susirinksiantiems ES užsienio reikalų ministrams.

Vienas diplomatas sakė, kad tai bus „tikslinės ir individualios sankcijos“. Aštuoniems į „juodąjį sąrašą“ įtrauktiems asmenims bus uždrausta atvykti į ES, bus įšaldytas jų turtas.

Anot kito šaltinio, „vieningai nuspręsta nubausti atsakinguosius“.

Bus pradėtos teisinės procedūros, o asmenų, kuriems pritaikytos sankcijos, pavardės nebus viešinamos, kol sprendimas bus oficialiai paskelbtas. Tai turėtų įvykti artimiausiomis savaitėmis.

Konfrontacija Azovo jūroje laikoma atviru Minsko taikos susitarimų pažeidimu. Šis ES bendrininkaujant pasiektas sutarimas 2014-ųjų pabaigoje buvo patvirtintas tiek Maskvos, tiek Kijevo, tačiau yra nuolat pažeidinėjamas.

ES sankcijos nuo 2014-ųjų yra įvestos 164 rusams ir ukrainiečiams. Tarp šių asmenų yra Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimų veikėjų.

Tačiau, kaip sakė vienas šaltinis, ES narės toliau nesutaria, ar stiprinti priemones, konkrečiai taikantis į prekybinius ryšius su Rusija.

Europiečiai kol kas susilaiko nuo sankcijų svarbiausiems energetikos sektoriaus veikėjams, nes kelios ES šalys, tarp jų ir įtakingoji Vokietija, smarkiai priklauso nuo rusiškų dujų.

Gairės: Azovo jūra, Kerčė, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nerijus

V ne tau spresti, kur man sankcijas paskelbs. Bet tavo jumoro jausmas geras.

pabuciuokit y RAUKUS

tai Rusijai .... iskrype degeneratai....

Nuomonė

Kvaila ir išsigimusi ta Europa. Kažkokie debilai ją valdo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS