ES ėmėsi naujų teisinių veiksmų prieš Vengriją dėl susidorojimo su NVO | Diena.lt

ES ĖMĖSI NAUJŲ TEISINIŲ VEIKSMŲ PRIEŠ VENGRIJĄ DĖL SUSIDOROJIMO SU NVO

  • 3

Europos Sąjunga ketvirtadienį pradėjo naują teisinį procesą prieš Vengriją dėl jos valdžios susidorojimo su užsienio remiamomis pilietinės visuomenės grupėmis; pasak kritikų, pirmiausia prieš JAV milijardierių George'ą Sorosą (Džordžą Sorosą).

Briuselis taip pat pranešė, kad atskirai imtasi veiksmų prieš Budapeštą dėl švietimo įstatymo, kuriuo remiantis G.Soroso įkurtas Vidurio Europos universitetas (CEU) gali būti priverstas užsidaryti.

„Šiandien Europos Komisija nusprendė išsiųsti oficialų įspėjimą Vengrijai dėl naujo finansinę paramą iš užsienio gaunančių NVO (nevyriausybinių organizacijų) įstatymo, kuris buvo priimtas Vengrijoje birželio 13 dieną“, – sakoma Komisijos pranešime.

Į šį perspėjimą Vengrija turi atsakyti per vieną mėnesį.

Šie sprendimai gresia nauja konfrontacija tarp Europos Sąjungos ir populistinės Vengrijos vyriausybės vadovo Viktoro Orbano.

Praėjusį mėnesį Vengrijos parlamento priimtas įstatymas įpareigoja nevyriausybines organizacijas, per metus iš užsienio gaunančias daugiau nei 24 tūkst. eurų paramos, užsiregistruoti „užsienio finansuojamomis organizacijomis“. Priešingu atveju joms gali tekti nutraukti savo veiklą.

Savo interneto svetainėse, pranešimuose žiniasklaidai ir kitose publikacijose jos taip pat turės nurodyti esančios „užsienio finansuojamos organizacijos“.

Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) pareiškė, kad „pilietinė visuomenė sudaro mūsų demokratinių visuomenių struktūrą ir todėl jos darbas negali būti netinkamai varžomas“.

„Mes atidžiai išnagrinėjome naująjį NVO įstatymą ir priėjome išvados, kad jis neatitinka ES teisės“, – sakė jis.

F.Timmermansas pridūrė, kad ES tikisi, jog Vengrija „pradės dialogą kuo greičiau šiai problemai išspręsti“.

„Mes laukiame, kad Vengrijos pareigūnai per mėnesį sureaguotų“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro pirmininko V.Orbano, šiomis priemonėmis siekiama padidinti skaidrumą ir kovoti su pinigų plovimu bei terorizmo finansavimu.

Tačiau Europos Komisija ir Jungtinės Tautos smerkia šį įstatymą, kuris, pasak ekspertų, gali „diskriminuoti ir delegitimuoti“ nevyriausybines organizacijas.

Gairės: Vengrija, ES, Briuselis, NVO
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taigi

Demokratija pagal sorosa :)))

Anonimas

ES valdo liberastFASISTO SOROSO ir Rotsildu MILIJARDAI. Vengrija, Lietuvos gyventojai su tavimi. MIRTIS GLOBALISTAMS, MIRTIS DERMOKRATAMS. Laisve Eurokolchozo tautoms.

Simas

Cia jau kišimasis į Vengrijos vidaus reikalus ir dabar aiskiai matosi kas stovi uz ES

SUSIJUSIOS NAUJIENOS