ES ir Italija užbaigė ginčą dėl 2019 m. biudžeto | Diena.lt

ES IR ITALIJA UŽBAIGĖ GINČĄ DĖL 2019 M. BIUDŽETO

  • 1

ES ir Italijos populistų vyriausybė trečiadienį užbaigė ginčą dėl Romos pateikto deficitinio kitų metų biudžeto projekto, Briuseliui pranešus, kad pataisyti išlaidų planai atitinka Europos Sąjungos reikalavimus.

Spalį Europos Komisija (EK) atmetė Italijos deficitinį biudžetą, kuriame buvo žadamos bazinės pajamos visiems ir pensijų padidinimas.

„Intensyvios derybos pastarąsias dvi savaites lėmė 2019 m. (Italijos biudžeto) sprendimą“, - spaudos konferencijoje Briuselyje sakė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

„Būsiu atviras, sprendimas nėra tobulas. Tačiau šiuo metu jis padeda sustabdyti perteklinio deficito procedūrą“, - tikino V. Dombrovskis, kalbėdamas apie procedūrą, kuria šaliai gali būti skirtos didžiulės baudos.

Pagal susitarimą, Italija sutiko atsisakyti kai kurių išlaidų programų ir pasiryžo smarkiai nedidinti milžiniškos, 2 trln. eurų siekiančios, valstybės skolos naštos kitąmet.

Norėdamas susitarti, Briuselis mainais pasiūlė šiek tiek lankstumo vertinant biudžeto rodiklius, atsižvelgiant į „išskirtines aplinkybes“, kaip infrastruktūros modernizavimas po tragiškos tilto griūties Genujoje rugpjūtį.

„Kalbant paprastai, šis susitarimas yra dialogo pergalė prieš konfrontaciją“, - susitarimą gyrė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici.

ES ir Italija intensyviai derėjosi, abiem pusėms nerimaujant, kad užsitęsęs ginčas gali sukelti rinkų nerimą ir įžiebti dar vieną skolos krizę euro zonoje.

Situacija komplikavosi po to, kai Prancūzija praėjusią savaitę pranešė apie naują išlaidų bangą kitų metų biudžete, kuri pažeidžia ES fiskalinės drausmės taisykles. Prancūzija taip atsakė į „geltonųjų liemenių“ protestus, kurie prezidentą Emmanuelį Macroną atbaidė nuo tolesnio diržų veržimo prieš pat Europos Parlamento rinkimus kitais metais. Italija ir kelios kitos šalys skundėsi, esą Prancūzijai yra taikomos išskirtinės sąlygos, vertinant šalies biudžetą.

Bendras Italijos viešojo sektoriaus deficitas kitąmet sieks 2,04 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir bus paremtas prognozuojamu 1 proc. BVP augimu kitąmet, vietoj anksčiau skelbto 1,5 proc. augimo.

Nesusitarusi su Briuseliu, Italija galėjo susidurti su 0,2 proc. šalies BVP siekiančia bauda. Tačiau tai galėjo įvykti tik po ilgo ir sudėtingo procesų, į kurį įsitrauktų visos euro zonos šalys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ech: "Situacija komplikavosi po to, kai Prancūzija praėjusią savaitę pranešė apie naują išlaidų bangą kitų metų biudžete, kuri pažeidžia ES fiskalinės drausmės taisykles" - VISOS šalys rūpinas savo piliečių gerbūviu, tik viena Lietuva savus smaugia... KĄ, manoma kad viena Lietuva gali Italiją su Prancūzija iššert?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS