ES ir Šveicarija uždegė žalią šviesą bendradarbiavimo sutarčiai | Diena.lt

ES IR ŠVEICARIJA UŽDEGĖ ŽALIĄ ŠVIESĄ BENDRADARBIAVIMO SUTARČIAI

  • 0

Europos Sąjunga ir Šveicarija ketvirtadienį pranešė, kad joms pavyko išspręsti nesutarimus dėl Šveicarijos imigracijos suvaržymų ir šalys tikisi iki metų pabaigos užbaigti visą bendradarbiavimo sutartį.

„Dėl visko, kas buvo blokuojama, dabar galima derėtis“, – pareiškė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) po derybų su Šveicarijos Konfederacijos prezidente Doris Leuthard (Doris Loithard).

„Mes intensyviai dirbsime, kad užbaigtume bendrąjį susitarimą iki metų pabaigos ir išspręstume visus ginčytinus klausimus“, – sakė J.-C.Junckeris.

Nesutarimai tarp svarbių prekybos partnerių ir politinių sąjungininkių kilo po 2014 metų referendumo, kuriame Šveicarijos rinkėjai pasisakė už imigracijos iš ES apribojimą, kurį Briuselis tai įvardino kaip vieno iš pagrindinių ES judėjimo laisvės principo pažeidimą.

Nors Šveicarija nėra ES narė, tačiau pagal prieigą prie bendrosios rinkos jai leidžiančias sutartis ji privalo laikytis daugelio ES įstatymų, tarp jų ir judėjimo laisvės užtikrinimo.

Dėl referendumo aklavietėje atsidūrė Šveicarijos prekybos su ES sutartis ir kiti susitarimai, tarp jų derybos dėl visiems rūpinčios „bendrosios sutarties“, kurioje visos sutartys būtų sudėtos į vieną vietą. Tuo metu Bernui sunkiai sekėsi rasti kompromisą – patenkinti imigracijos priešininkus namuose ir išsaugoti prieigą prie savo didžiausios rinkos.

Tačiau šveicarų pavyzdžiu pasinaudojo Britanijos „Brexit“ kampanijos organizatoriai, iš dalies įkvėpti antiimigrantiškų nuotaikų ir tikindami, kad vieną dieną iš ES pasitraukusi Didžioji Britanija galės sudaryti su Briuseliu sandorį pagal šveicarišką modelį.

Prasidedant deryboms dėl „Brexit“ J.-C.Junckeris pabrėžė, kad labai svarbu „nesupainioti derybų su Didžiąja Britanija ir derybų su Šveicarija. Tai yra dvi visiškai skirtingos procedūros“.

Savo ruožtu D.Leuthard pareiškė, jog su J.-C.Junckeriu buvo sutarta, kad „techninės derybos visose srityse bus atnaujintos“.

Keblių vietų dar yra, bet „mes norime jas išspręsti“, pridūrė ji.

Gruodžio mėnesį Šveicarijos federalinis parlamentas pritarė įstatymui, kuriuo atsisakė pirminės imigrantų iš ES kvotų idėjos, leisdamas pirmiausia darbdaviams išsiaiškinti, ar vietos darbo jėgos pakanka jų poreikiams patenkinti. Jei nepakanka, jie galės priimti ES piliečius.

ES pasveikino šį žingsnį, kuris padėtų išvengti kvotų ir išspręstų nemažą dalį jo susirūpinimą kėlusių klausimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS