ES nesutaria dėl pareiškimo apie Artimųjų Rytų taikos procesą | Diena.lt

ES NESUTARIA DĖL PAREIŠKIMO APIE ARTIMŲJŲ RYTŲ TAIKOS PROCESĄ

  • 0

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį mėgino spręsti likusius nesutarimus dėl pareiškimo apie Artimųjų Rytų taikos procesą ir Izraelio naujakurių gyvenvietes, kuris, kai kurių nuomone, yra per daug kritiškas, pranešė pareigūnai ir diplomatiniai šaltiniai.

„Kai kurios šalys sako, kad norėtų įvesti kai kurių pakeitimų. Mes jas išklausysime, bet, žinoma, pageidautina, kad taryba galėtų pritarti išvadoms“, – sakė Prancūzijos Europos reikalų ministras Harlemas Desiras (Harlemas Deziras), atvykęs į užsienio reikalų ministrų susitikimą.

H.Desiras, kuris atstovauja Prancūzijos užsienio reikalų ministrui Laurentui Fabiusui (Loranui Fabiusui), sakė, jog Graikija ir kelios kitos šalys nori pakeisti nusistovėjusias ES pozicijas.

ES daug metų tvirtino, kad galutinis susitarimas dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto sprendimo turi būti pagrįstas dviejų valstybių įkūrimo sprendimu, o Izraelio naujakurių gyvenvietės yra neteisėtos ir kenkia taikos siekiams.

Daug kartų kartojusi, kad 28 valstybių Bendrija neatsisakys savo pozicijos, ES mano, kad pavojus yra iškilęs visam taikos procesui ir jį reikia skubiai atgaivinti.

Tuo metu diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad problemų kelia pernykštis ES sprendimas atskirai žymėti iš Izraelio naujakurių gyvenviečių importuojamus produktus, pakeičiant ankstesnį žymėjimą „Pagaminta Izraelyje“.

Izraelis audringai reagavo į šį sprendimą, pavadindamas jį priešišku ir turinčiu prekių boikoto prieskonį, ir nutraukė diplomatinius kontaktus su ES dėl 2014 metų balandį įstrigusio Artimųjų Rytų taikos proceso.

Savaitgalį laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad Izraelio vyriausybė bando neleisti ES užsienio reikalų ministrams patvirtinti pareiškimo tekstą, kuriame būtų išryškinti skirtumai tarp paties Izraelio teritorijų ir nausėdijų okupuotose teritorijose, kurioms galėtų būti taikomos griežtesnės sankcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS