ES pradėjo tyrimą dėl neteisėto turinio E. Musko socialiniame tinkle „X“ | Diena.lt

ES PRADĖJO TYRIMĄ DĖL NETEISĖTO TURINIO E. MUSKO SOCIALINIAME TINKLE „X“

  • 3

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė apie oficialią pažeidimo tyrimo procedūrą prieš Elono Musko (Ilono Masko) platformą „X“, pagal įstatymą dėl neteisėto turinio internete.

Procedūra pradėta išaiškinus dezinformacijos, susijusios su palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ spalio 7-osios atakomis Izraelyje.

Tai pirmas toks Briuselio žingsnis prieš kokią nors didelę interneto platformą nuo to laiko, kai šiemet buvo priimtas Skaitmeninių paslaugų aktas (SPA). Šiuo plačios apimties ES įstatymu padidinama interneto kompanijų atsakomybė už turinio moderavimą.

„Šiandien, pradėjus oficialią procedūrą „X“ atžvilgiu, akivaizdu, kad su SPA baigėsi laikas, kai didelės interneto platformos elgėsi taip, lyg būtų per didelės, kad joms tai rūpėtų“, – sakė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

„Dabar pradėsime nuodugniai tirti, kaip „X“ laikosi SPA įpareigojimų, susijusių su dezinformacija ir neteisėto turinio platinimu ES, platformų skaidrumu ir naudotojo sąsajos dizainu“, – pridūrė jis.

Europos Komisija teigė, kad spalį platformos „X“ atžvilgiu pradėtas preliminarus informacijos rinkimo etapas, kurio metu buvo nagrinėjamas „neteisėto turinio platinimas „Hamas“ teroristinių išpuolių prieš Izraelį kontekste“, paskatino imtis tyrimo.

Remdamasi šia informacija, „Komisija nusprendė pradėti oficialią pažeidimo tyrimo procedūrą prieš „X“ pagal Skaitmeninių paslaugų aktą“.

Atliekant oficialų tyrimą bus nagrinėjamos keturios sritys: neteisėto turinio sklaida, platformos „X“ pastangų kovoti su dezinformacija veiksmingumas, įtariami apribojimai suteikiant mokslininkams prieigą prie duomenų ir įtariama apgaulinga praktika – vadinamieji „tamsieji modeliai“ – susijusi su „Blue Tick“ prenumeratos produktu.

Įrodžius pažeidimus, SPA numato baudas, kurios gali siekti iki šešių procentų interneto bendrovės pasaulinių pajamų.

Dėl rimtų ir pasikartojančių pažeidimų ES gali uždrausti 27 šalių bloke veikiančią platformą.

Dezinformacija

Komisija teigė, kad, pradėjus oficialų tyrimą prieš „X“ ir „toliau bus renkami įrodymai, pavyzdžiui, siunčiami papildomi prašymai pateikti informaciją, organizuojami pokalbiai arba atliekami patikrinimai“.

Dabar pradėsime nuodugniai tirti, kaip „X“ laikosi SPA įpareigojimų, susijusių su dezinformacija ir neteisėto turinio platinimu ES, platformų skaidrumu ir naudotojo sąsajos dizainu.

Ji pažymėjo, kad nagrinėjimo metu jai buvo suteikti įgaliojimai nurodyti socialiniam tinklui „X“ imtis laikinų ar taisomųjų veiksmų, kol bus baigtas tyrimas.

Galutinis procedūros pabaigos terminas nenustatytas.

Praėjus kelioms savaitėms po to, kai pradėjo rinkti pirminę informaciją apie „X“, komisija taip pat pradėjo preliminarius tyrimus dėl „TikTok“, „YouTube“ ir „Facebook“ valdančios bendrovės „Meta“.

Atliekant šiuos tyrimus taip pat buvo nagrinėjama, kaip platformos kovoja su dezinformacija ir neteisėtu turiniu, susijusiu su „Hamas“ išpuoliu.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,14 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Atsakydamas į šiuos išpuolius, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo spalio 7-osios per Izraelio karinę operaciją palestiniečių anklave žuvo daugiau kaip 18,8 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų, o didžioji dalis teritorijos virto griuvėsiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Google

Zudyti Rusus teisetas tutinys?

Flurona [TRUMP 2024]

Europos TARYBŲ Sąjunga

Apgailetina

Muskas gaus bauda uz tai kad zydu kariuomene nuzude 8000 vaiku?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS