ES ragina didžiąsias valstybes negriauti pasaulio tvarkos | Diena.lt

ES RAGINA DIDŽIĄSIAS VALSTYBES NEGRIAUTI PASAULIO TVARKOS

  • 1

Europos Sąjunga pirmadienį paragino Jungtines Valstijas, Kiniją ir Rusiją drauge stengtis mažinti pasaulyje didėjančią įtampą dėl prekybos ir perspėjo, kad ji galėtų virsti įnirtingu „konfliktu ir chaosu“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko komentaras buvo išsakytas Vašingtonui ir Pekinui atsidūrus prie visapusiško prekybos karo slenksčio. Daug kas baiminasi, kad toks karas pakenktų pasaulio ekonomikai, Vašingtonui taip pat pradėjus konfliktuoti su Kanada ir sąjungininkėmis Europoje.

„Bendra Europos ir Kinijos – bet taip pat ir Amerikos bei Rusijos – pareiga yra ne griauti (pasaulinę prekybos tvarką), bet gerinti ją, nepradėti prekybos karų, kurie taip dažnai mūsų istorijoje virsdavo įnirtingais konfliktais“, – Pekine sakė D. Tuskas.

„Vis dar yra laiko užkirsti kelią konfliktui ir chaosui“, – pridūrė jis.

D. Tuskas kalbėjo po susitikimo su Kinijos premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu), kuris buvo metinio ES ir Kinijos viršūnių susitikimo dalis. Šiemetinis susitikimas vyksta temdomas pasaulinės nesantaikos prekybos srityje.

Europos ir Kinijos pareigūnų susitikimas Pekine, kuriame taip pat dalyvauja Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), vyksta D. Trumpui rengiantis vėliau pirmadienį Helsinkyje numatytam viršūnių susitikimui su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Sekmadienį parodytame interviu D. Trumpas pakurstė įtampą pavadinęs ES, Rusiją ir Kiniją Jungtinių Valstijų „priešininkėmis“.

Griežta kalba

D. Tuskas Pekine sakė, kad pasauliui reikia prekybos reformos, o ne konfrontacijos.

„Štai kodėl raginu mūsų šeimininkus kinus, bet taip pat ir prezidentus Trumpą bei Putiną bendrai pradėti šį procesą nuo nuodugnios PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) reformos“, – sakė D. Tuskas.

„Šiandien susiduriame su dilema, ar žaisti griežtą žaidimą, kaip muitų karai ir konfliktai tokiose vietose kaip Ukraina ir Sirija, ar ieškoti bendrų sprendimų remiantis teisingomis taisyklėmis“, – pabrėžė jis.

D. Tuskas kol kas nesukonkretino, apie kokią reformą kalba.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) gegužės pabaigoje paragino surengti derybas dėl PPO pertvarkymo.

Tuo metu Europos kompanijos rengėsi skaudiems JAV muitams plieno ir aliuminio importui, kurie įsigaliojo birželio 1 dieną.

Be plieno ir aliuminio muitų ES, Rusijai ir svarbioms JAV prekybos partnerėms, D. Trumpas anksčiau šį mėnesį įvedė 25 proc. importo muitus 34 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms. Pekinas tučtuojau ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

Negana to, JAV prezidentas praėjusią savaitę paskelbė, kad įves naują 10 proc. importo muitą net 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, o Pekinas pažadėjo tolesnes atsakomąsias priemones.

Tokie veiksmai pakurstė nuogąstavimus, kad prekybos galios leisis į destruktyvų prekybos karą, kuris galėtų paveikti pasaulio ekonomikos augimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

mazosios valstybes ragina ES negriauti

ir nenaikinti mazuju saliu tautiskumo , ir valstybingumo --sudarket su vietiniu isgamu pagalba viska kas tik ymanoma sudarkyt....matomai dabar atejo ir euro sojuzo eile --zlugt...gal tai isgelbes mazesnes valstybeles...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS