ES: Rusijos dujų tiekimas ateityje per Ukrainą yra vienas pagrindinių prioritetų | Diena.lt

ES: RUSIJOS DUJŲ TIEKIMAS ATEITYJE PER UKRAINĄ YRA VIENAS PAGRINDINIŲ PRIORITETŲ

  • 2

Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad „vienas pagrindinių prioritetų“ yra užtikrinti, jog rusiškos dujos per Ukrainą ateity toliau būtų tiekiamos, nepaisant konflikto tarp šių dviejų buvusių Sovietų Sąjungos šalių.

28 valstybių narių blokas apie trečdalį savo dujų išteklių gauna iš Maskvos, o pusė šio kiekio tiekiama per Ukrainą.

Kijevas ir Maskva yra pasirašę sutartį, pagal kurią Rusija įsipareigoja Europai iki 2019 metų tiekti dujas per Ukrainos dujų transportavimo sistemą.

„Privalau pabrėžti, kad dujų tiekimo per Ukrainą po 2019 metų užtikrinimas yra vienas Europos Sąjungos prioritetų“, – sakė Europos Komisijos vicepirmininkas energetikai Marošas Ševčovičius, lankydamasis Kijeve.

2014 metais Kijeve prasidėjus provakarietiškam sukilimui, Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir ėmus remti Kremliui palankius sukilėlius Ukrainos rytuose, Maskvos ir Kijevo santykiai pakriko.

Per pastaruosius metus padaugėjus ginčų dėl dujų tiekimo su Kijevu, Rusija siekia sumažinti dujų tiekimą per Ukrainą arba jį nutraukti, kai pasibaigs dabar galiojantis kontraktas.

Kijevui Rusijos dujų tranzitas per Ukrainą yra svarbus pajamų šaltinis, dėl to Ukrainos tarnybos mėgina priešintis Maskvos siekiams praplėsti galimas dujų tiekimo trasas imantis naujų dujų vamzdynų projektų.

Nors „Nord Stream“ trasa po Baltijos jūra į Vokietiją jau eksploatuojama, planuojamass „Nord Stream 2“ dujotiekio tiesimas vis dar stringa, procesą stabdo geopolitinė įtampa.

Rusijos nuomone projektas ekonomiškai perspektyvus ir juo siekiama padidinti dujų tiekimo pajėgumus, tačiau Ukraina ir jos rytų Europos partnerės mėgina užkirsti kelią „Nord Stream 2“ dujotiekio tiesimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

šiaip

tai girto zuikio svajonės,bus uždaromas dujų tiekimas ,senai visi tai žino,o ES neįsakys Rusijai tiekti dujas per Ukrainą,nereikėjo vogti dujų,nemokėti už jas,taigi anglių atplaukė laivas iš Pensilvanijos,ir himną sugiedojo iš to džiaugsmo,nors Donbaso anglis triskart pigiau,niekam nerūpi paprastas žmogus,nes tik politika,kad rusams įkast....

,,,saukstai po pietu,,,,, manau jau pavelavo

xoxolai duju prasyt is rusijos , --,, amerika jums pades,,,,na o rusija duju duos ,kada ukraina taps rusijos neatskiriama dalimi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS