ES šalys neranda kompromiso dėl pabėgėlių paskirstymo plano | Diena.lt

ES ŠALYS NERANDA KOMPROMISO DĖL PABĖGĖLIŲ PASKIRSTYMO PLANO

  • 1

Europos Sąjungos šalys antradienį nesugebėjo įveikti nesutarimų dėl plano pasidalyti tūkstančiais pabėgėlių, pasiekiančių Bendriją per Viduržemio jūrą, o prie Prancūzijos ir Italijos sienos riaušių policija prievarta išgabeno dešimtis protestavusių migrantų.

Apie 100 tūkst. migrantų jau atvyko į Europą šiais metais, o dar apie 2 000 jų žuvo arba dingo per pavojingą kelionę jūra. Didžiausia šio antplūdžio našta tenka Italijai ir Graikijai, o dar daugiau migrantų turėtų atvykti nuo birželio iki rugsėjo.

Per derybas Liuksemburge, ES vidaus reikalų ministrai nesusitarė, kaip 40 tūkst. naujų pabėgėlių, pasiekusių Italiją ir Graikiją turėtų būti paskirstyti 28 bloko šalyse, kad sumažėtų našta dviem pietinėms Bendrijos narėms.

„Nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė. Nėra bendros nuomonės, ar tai turėtų būti savanoriška, ar privaloma“, – po to susitikimo sakė Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis, kurio šalis dabar pirmininkauja ES.

Ankstesnės savanoriškos pastangos priimti migrantus pasirodė esančios nepakankamos. Tuo tarpu dabartinis planas perkelti Sirijos ir Eritrėjos piliečius per ateinančius dvejus metus yra politiškai rizikingas, nes jis teisiškai įtvirtintų ES šių įsipareigojimus priimti tam tikrą pabėgėlių skaičių. Tokią schemą palaiko tik apie 10 iš 28 ES valstybių, bet netgi jos šalininkės nori pakeisti pabėgėlių kvotų apskaičiavimo tvarką.

„Žinome, kad kai kuriose šalyse narėse vyksta reikšmingas priešinimasis privalomoms priemonėms“, – Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė Berlyne.

„Perkėlimas veiks tik tuomet, jeigu prisidės visos šalys. Tik sukūrę įpareigojančią sistemą galime užtikrinti, kad kiekviena šalis prisiims dalį atsakomybės“, – sakė vyriausiasis ES migracijos reikalų pareigūnas Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos).

Anksčiau antradienį Italijos policija prie sienos su Prancūzija esančiame Ventimiljos miestelyje išvežė kelias dešimtis afrikiečių migrantų, kurie ten lūkuriavo kelias dienas, tikėdamiesi gauti leidimą keliauti toliau į šiaurę.

Kai kurie migrantai protestavo, įsikibę į stulpus, o kitus teko išnešti už rankų ir kojų. Tas audringas incidentas pabrėžė Italijos reikalavimus, kad Europa turėtų labiau prisidėti sprendžiant migrantų krizę.

Dalis atvykėlių Ventimilijoje, apsistojusių ant pavojingų pajūrio uolų, buvo palikti ramybėje.

„Mes esam žmonės, o ne žvėrys“, – sakė vienas sudanietis migrantas, vardu Saddamas (Sadamas), antradienį stebėjęs policijos veiksmus.

„Žinau, kad esame juodaodžiai ir atvykome iš Afrikos – bet vis tiek esame žmonės“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Algal

Siusti atgal,banditu ir taip gana,Europa perpildyta tokiais. I vaidus vien zvilgtelejus matosi,pilni agresijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS