ES siūlo griežtinti grynųjų pinigų kontrolę kovoje su teroristų finansavimu | Diena.lt

ES SIŪLO GRIEŽTINTI GRYNŲJŲ PINIGŲ KONTROLĘ KOVOJE SU TERORISTŲ FINANSAVIMU

  • 0

Europos Sąjunga trečiadienį pasiūlė griežtinti grynųjų pinigų ir aukso sandorius kovojant su teroristų finansavimu.

Sąlygas siūloma griežtinti po serijos teroro išpuolių.

Siūloma pareigūnams suteikti daugiau galių įšaldyti ar sulaikyti įtariamų teroristų aktyvus bei kovoti su pinigų plovimu bei teroristų finansavimu.

„Šiandieniniais pasiūlymais mes stipriname mūsų teisines priemones blokuojant teroristų ir nusikaltėlių finansavimo šaltinius, – pranešė Europos Komisijos pirmasis vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas). – Privalome užtikrinti, kad turime tinkamų priemonių nustatyti ir sustabdyti įtariamus finansinius srautus.“

Pasak F. Timmermanso, siūloma nustatyti minimalias taisykles dėl kriminalinės veikos apibrėžimo bei sankcijų už pinigų plovimą. Tai pat siekiama panaikinti spragas skirtingose nacionalinėse taisyklėse, kuriomis gali pasinaudoti nusikaltėliai.

Pasiūlymų tikslas – sukurti bendras ES taisykles ir gerinti sąlygas tarptautiniams pinigų plovimo tyrimams. Be to, siūloma griežčiau kontroliuoti asmenis, atvykstančius ir išvykstančius iš ES su 10 tūkst. eurų ar didesnėmis piniginėmis lėšomis.

Remiantis minėtais pasiūlymais, siūloma griežtinti „muitinės kontrolę siunčiant grynuosius pinigus bei tauruosius metalus, kaip auksas, pašto siuntose ar kroviniuose“. Taip pat pirmą kartą siūloma tikrinti iš anksto apmokėtas mokėjimo korteles.

ES pasiūlymuose taip pat numatyta sukurti vieną teisinį instrumentą, leisiantį įšaldyti ir konfiskuoti aktyvus vienose ES šalyse, ir toks sprendimas galiotų visose ES narėse.

Šiais pasiūlymais taip pat būtų išplečiamos esamos sąlygos, leidžiant sulaikyti su įtariamuoju susijusių žmonų lėšas bei jas konfiskuoti, jeigu įtariamasis pabėgo ar mirė.

ES antradienį taip pat pranešė pasiekusi susitarimą dėl šaunamųjų ginklų taisyklių sugriežtinimo, tačiau nepavyko susitarti dėl pusiau automatiniu Ak-47 ginklų uždraudimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS