ES vadovai perrinko D. Tuską Europos Vadovų Tarybos pirmininku | Diena.lt

ES VADOVAI PERRINKO D. TUSKĄ EUROPOS VADOVŲ TARYBOS PIRMININKU

Europos Sąjungos vadovai ketvirtadienį perrinko Donaldą Tuską Europos Vadovų Tarybos pirmininku, nepaisydami jo gimtosios Lenkijos vyriausybės prieštaravimų.

Diplomatiniai šaltiniai BNS pranešė, kad už D.Tuską balsavo 27 šalių vadovai, Lenkija vienintelė buvo „prieš“.

„27 buvo „už“, vienas „prieš“. Lenkija liko visiškai izoliuota“, – BNS sakė diplomatinis šaltinis.

Netrukus šią žinią patvirtino ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba.

„Prezidentės teigimu, D.Tuskas yra patyręs ir mūsų regioną gerai pažįstantis politikas, jis supranta mums ir visai ES kylančias grėsmes. Europai, patiriančiai saugumo, migracijos ir kitus iššūkius, ir toliau būtina atsakinga lyderystė“, – rašoma pranešime spaudai.

Lenkijos vyriausybė grasino sužlugdyti viršūnių susitikimą, jei buvęs šios šalies premjeras D.Tuskas bus perrinktas antrajai pustrečių metų kadencijai. Lenkijos valdantieji kaltina ekspremjerą per daug kišantis į Lenkijos vidaus politiką.

Europos Vadovų Tarybos vadovas pirmininkauja ES viršūnių susitikimams. Įtakingiausia Europos politikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį sakė, kad D.Tuskas puikiai tinka šioms pareigoms ir padės užtikrinti stabilumą „Brexit“ laikotarpiu bei sprendžiant kitus svarbius klausimus, pradedant migrantų krize ir baigiant Rusijos agresija.

Lenkijos valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo“ partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) sako, kad D.Tuskas yra „morališkai atsakingas“ už jo brolio dvynio, tuomečio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) žūtį per 2010-aisiais Rusijoje įvykusią lėktuvo katastrofą.

Pats D.Tuskas padėkojo už pasitikėjimą ir žadėjo „padaryti viską, kad paverstų ES geresne“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS