Estai svarsto atsisakyti 1 ir 2 centų monetų, Lietuvos bankas to neplanuoja | Diena.lt

ESTAI SVARSTO ATSISAKYTI 1 IR 2 CENTŲ MONETŲ, LIETUVOS BANKAS TO NEPLANUOJA

Estijai svarstant atsisakyti 1 ir 2 centų monetų, Lietuvos bankas sako, kad Lietuvoje kol kas tokių ketinimų nėra. Vis daugiau eurozonos šalių iš apyvartos išima smulkiausias monetas, nes jos atsiskaitymams beveik nenaudojamos.

Centrinis bankas pastebi, kad Lietuvoje situacija su 1 ir 2 centų monetomis yra panaši kaip ir kitose euro zonos valstybėse. Žmonės mažiausio nominalo centus gauna kaip grąžą, tačiau nenaudoja jų atsiskaitymui.

Skaičiuojama, kad daugiau kaip pusę Lietuvos banko išleidžiamų monetų sudaro 1 ir 2 centų monetos, o grįžta į banką labai nedaug. Tačiau jų gamybos, transportavimo, tvarkymo išlaidos yra labai didelės.  

Lietuvos banko specialistai pabrėžia, kad jei būtų siekiama šių smulkių monetų atsisakyti, reiktų diskutuoti su visomis suinteresuotomis grupėmis – gyventojais ir verslu.

Atsisakius 1 ir 2 centų monetų, visos kainos apvalinamos iki 5 centų. Mažiausio nominalo monetų atsisakė Airija, Italija, Nyderlandai ir Suomija, tai bando padaryti Belgija. Estija tokią galimybę svarsto.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

h20

Idomu kaip tu taip imsi ir atsikratysi ju budamas bendroje ES erdveje... atvaziuos uzsienietis, pateiks atsiskaitymui centukus ir turesi juos priimti kaip atsiskaityma... Piarshcikai... ta prasme Vokietijai tie centai nemaiso, o Estai matai baisiai praturtejo... nelygis jiems su centukais tampytis...

cent

Ubagynai niekaip negali atsisakyti ,mums toli grazu tokio turto netekti .

siaip

tai tie eu pinigai-tragiski.musu seni litai ,bent jau monetos tikrai geresnes buvo.o gal dar ir sulauksime savu senu piinigu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS