Estijos prezidentė su V. Putinu nori pasikalbėti apie Ukrainą ir Gruziją | Diena.lt

ESTIJOS PREZIDENTĖ SU V. PUTINU NORI PASIKALBĖTI APIE UKRAINĄ IR GRUZIJĄ

  • 3

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid ketvirtadienį vienai vietos televizijai aiškindama savo sprendimą vykti į Maskvą pareiškė, kad su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu norėtų pasikalbėti apie Ukrainą, Gruziją ir dvišalius santykius, paskelbė estų naujienų portalas ERR.

K. Kaljulaid, paskelbusi, kad vėliau šį mėnesį ketina vykti vizito į Maskvą ir susitikti su rusų lyderiu, sulaukė kritikos.

„Pats susitikimas yra signalas. Pažiūrėkite, estų diplomatai ir politikai pasaulyje daug kalba apie Rusiją, bet iš tiesų sunku suprasti, kodėl nekalbama su Rusija. Vien žinant, kad turime gana nedaug sąlyčio taškų, verta surengti šį susitikimą“, – kalbėjo prezidentė. Visgi ji pabrėžė, kad svarbu neišduoti savo vertybių.

„Visuomet kalbame apie Ukrainą, kalbame apie Gruziją. Stengiamės suprasti, kokie gali būti sprendimo būdai įgyvendinti Minsko susitarimus, – aiškino K. Kaljulaid. – Aptarsime dvišalius santykius, nes nereikia pamiršti, kad Estija ir Rusija visgi turi dvišalius santykius. Tai – pasienio bendradarbiavimas, kultūrinis bendradarbiavimas. Mūsų laukia būsimas Europos Sąjungos biudžeto periodas, kur, tikiuosi, bus pratęsta bendra Estijos ir Rusijos ES programa. Dvi kaimynės visuomet ras temų pasikalbėti.“

K. Kaljulaid balandžio 18 dieną su darbo vizitu lankysis Maskvoje, kur atidarys renovuotą istorinį estų ambasados pastatą.

Buvusi Estijos užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand anksčiau šią savaitę pareiškė nematanti svarių priežasčių, kodėl šalies prezidentė turėtų vykti vizito į Maskvą.

„Renovuotos ambasados atidarymas – nepakankama priežastis vykti į šalį, į kurią tavęs nekvietė“, – laikraščiui „Ohtuleht“ sakė buvusi estų diplomatijos vadovė.

Jos teigimu, prezidentei „nedera lankytis šalyje, su kuria nepalaikome kaimyniškų santykių ir (nevykdome) nuolatinio užsienio politikos bendradarbiavimo“.

Vėliausias Estijos vadovo vizitas Rusijoje įvyko 2011 metais – tuometis šalies vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) dalyvavo Sankt Peterburgo Šv. Jono liuteronų bažnyčios atšventinime.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

O Putinas gal nori pasikalbėti su ja apie Zimbabvę ir Argentiną. Manau, negaiš laiko susitikimui su apykvaile boba...

Kazimyras

Nebijokite nesugrius pasaulis delto vizito.Bravo nboba nebijo susitikti su kaimynu.Ne pro sal ir Lietuvos naujam prezidentui apsilankyti Kremliuje,gal maziau bus purvo pylimo vienems ant kitu

kas

lieka mazom valstybem tik tolerancija ir tuo turi sekti ir dydziosios.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS