F. Marcosas: Filipinai pasirengę 2026 metais pirmininkauti ASEAN vietoj Mianmaro | Diena.lt

F. MARCOSAS: FILIPINAI PASIRENGĘ 2026 METAIS PIRMININKAUTI ASEAN VIETOJ MIANMARO

  • 0

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) jaunesnysis antradienį pareiškė, kad šalis yra pasirengusi  2026 metais pirmininkauti Pietryčių Azijos valstybių asociacijai (ASEAN) vietoj Mianmaro.

Nuo tada, kai 2021-aisiais karinio perversmo metu buvo nušalinta Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) vyriausybė ir prasidėjo kruvini susidorojimai su kitaminčiais, Mianmarą krečia neramumai.

„Man malonu pranešti, kad Filipinai yra pasirengę perimti vairą ir pirmininkauti ASEAN 2026 metais“, – Indonezijos sostinėje asociacijos vadovams sakė prezidentas.

„Stiprinsime mūsų bendruomenės kūrimo pagrindus ir vadovausime ASEAN, kuri pradeda naują etapą“, – teigė F. Marcosas, rašoma prezidentūros išplatintame pranešime.

Tačiau jis nenurodė, dėl ko Filipinai perima pirmininkavimą iš Mianmaro.

Tuo tarpu keli ASEAN diplomatai pareiškė, kad vadovai dėl šio žingsnio susitarė norėdami, jog Mianmaro krizė neužgožtų bloko darbotvarkės ir nesutrukdytų partneriams dalyvauti susitikimuose.

„Taip jau nuspręsta. Apie tai buvo paskelbta vadovų susitikime ir nebuvo jokių prieštaravimų“, – teigė diplomatas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Anot jo, ASEAN raštu kreipėsi į Filipinus, klausdama, ar jie norėtų pirmininkauti blokui. Manila pasiūlymą priėmė.

Kitas diplomatas, kuris taip pat kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nurodė, kad dėl pakeitimo susitarta po to, kai ASEAN vadovai įvertino pažangą, padarytą įgyvendinant penkių punktų planą, dėl kurio buvo susitarta prieš dvejus metus ir kurį Mianmaro chunta iš esmės ignoruoja.

Kitų metų aukščiausiojo lygio susitikimą surengs Laosas, o 2025 metais ASEAN pirmininkaus Malaizija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS