F. Mogherini: ES dėl prekybos su niekuo nekariauja | Diena.lt

F. MOGHERINI: ES DĖL PREKYBOS SU NIEKUO NEKARIAUJA

  • 1

Europos Sąjunga (ES) nėra įsivėlusi į jokį prekybos karą, bet gins savo interesus, praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinės Valstijos Europai ir kitiems artimiems sąjungininkams nustatė didelius metalų importo muitus, pareiškė Bendrijos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„Europos Sąjunga su niekuo nekariauja... ES yra taikos projektas, įskaitant prekybą“, – pareiškė ji Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir oficialaus vizito atvykęs Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi (Vongas Ji).

„Tikime laisva ir sąžininga pasaulio prekyba ir toliau ja tikėsime“, – pareiškė F. Mogherini.

„Tačiau ES neabejotinai turi ginti savo interesus“, – pridūrė ji.

Pasak ES diplomatijos vadovės, Bendrija yra parengusi atsakomąsias priemones, įskaitant galimus muitus įvairiems importuojamiems produktams, tokiems kaip spanguolės ir burbonas.

Be to, anot jos, ES apskųs JAV muitus Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) ir pradės ginčo sprendimo procedūrą – teisinį procesą, kuris gali tęstis ne vienerius metus.

„Tačiau tai nereiškia, kad Jungtinės Valstijos nėra mūsų artimiausias partneris ir draugas. Ir toliau būsime sąjungininkai“, – pareiškė F. Mogherini.

„Labai glaudžiai bendradarbiaujame su JAV įvairiausiais klausimais, nuo saugumo iki tarptautinės politikos. Taip bus ir toliau“, – pareiškė ji.

Kovo mėnesį JAV nustatė plieno ir aliuminio importo muitus – atitinkamai 25 ir 10 proc., – kurie jau taikomi iš Kinijos, Rusijos, Japonijos ir kitų šalių įvežamiems metalams. Tačiau kai kurie JAV prekybos partneriai, įskaitant ES, iki gegužės pabaigos nuo šių muitų buvo atleisti.

Laikosi kitokios nuomonės

Durys deryboms su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos šiuo metu yra uždarytos, penktadienį teigė Europos Sąjungos (ES) prekybos komisarė Cecilia Malmstroem.

Reaguodama į JAV prekybos sekretoriaus Wilburo Rosso pasiūlymą atnaujinti derybas, C. Malmstroem teigė, kad šiuo metu „durys deryboms yra uždarytos“.

Anot jos, diskusijos galės vykti tik tada, kai JAV panaikins iš ES importuojamam plienui ir aliuminiui pritaikytus tarifus.

„Mes nekariaujame prekybos karo, bet esame sunkioje situacijoje, kurią sukėlė JAV“, – sakė C. Malmstroem, pridūrusi, kad susidariusi situacija kelia pavojų pasauliniam ekonomikos augimui.

D. Trumpas: nesąžiningų prekybos susitarimų laikai baigėsi

Laikai, kai įvairiose prekybos sutartyse buvo pasinaudojama Jungtinėmis Valstijomis, pagaliau „baigėsi“, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), griežtai atsakydamas į Kanados premjero Justino Trudeau (Džastino Triudo) kritiką dėl naujųjų JAV muitų importuojamam plienui ir aliuminiui.

Nuo penktadienio JAV ima taikyti muitus šių metalų importui iš Kanados, Meksikos ir Europos Sąjungos. D. Trumpo administracija taip pat tęsia pakartotines derybas dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA).

„Kiek anksčiau šiandien (ketvirtadienį) Kanados ministrui pirmininkui Justinui Trudeau buvo pasakyta: Jungtinės Valstijos sutiks su sąžininga sutartimi arba nebus apskritai jokios sutarties“, – sakė D. Trumpas, kalbėdamas apie NAFTA.

Tuo tarpu J. Trudeau pareiškė, kad naujieji muitai yra „visiškai nepriimtini“, ir pridūrė manąs, kad jie pakeis dviejų šalių tarpusavio santykius. Be to, Kanados vyriausybės vadovas pranešė, jog ketinama nustatyti muitus 12,8 mlrd. JAV dolerių vertės JAV eksportui į Kanadą.

E. Macronas: ES reaguos į JAV įvestus „neteisėtus“ muitus

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ketvirtadienį vakare pareiškė JAV prezidentui, kad Amerikos muitai iš Europos Sąjungos importuojamam plienui ir aliuminiui yra neteisėti ir kad Europos Sąjunga „tvirtai ir proporcingai“ reaguos, pranešė Eliziejaus rūmai.

Prancūzijos ir JAV prezidentų pokalbis telefonu įvyko Vašingtonui ketvirtadienį paskelbus, kad Europos Sąjungai, Kanadai ir Meksikai nuo vidurnakčio (penktadienio 7 val. Lietuvos laiku) įvedami dideli metalų muitai.

E. Macronas, kuris užmezgė gerus santykius su JAV prezidentu, paragino jį dalyvauti derybose su ES, Kinija ir Japonija siekiant stiprinti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles.


Sprendimą įvesti muitus Prancūzijos prezidentas pavadino klaida ir perspėjo, kad nuo „ekonominio nacionalizmo“ nukentės visi, įskaitant JAV.

Anksčiau ketvirtadienį E. Macronas žurnalistams Eliziejaus rūmuose sakė, kad smerkia šį Amerikos sprendimą.

„Manau, kad šis sprendimas daugeliu atžvilgių yra klaida, nes juo į esamą tarptautinį disbalansą atsakoma blogiausiu būdu: suardymu ir ekonominio nacionalizmo kūrimu. O nacionalizmas yra karas. Lygiai taip pat nutiko 4-ajame dešimtmetyje“, – pažymėjo jis.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as (Bruno Le Meras) ketvirtadienį sakė, kad jo šalis nepradės prekybos derybų su Jungtinėmis Valstijomis, kol galios muitai plienui ir aliuminiui.

„Mes atsisakome derėtis esant spaudimui“, – pakeliui į Didžiojo septyneto (G-7) susitikimą Kanadoje žurnalistams sakė B. Le Maire'as.

„Muitai nepadės mums atverti durų jokioms deryboms“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kaip faina. Sajungininke Amerika PISA Europos ,,sajungininkus,, kad net grazu ziureti. O sita muzike sako kad jiems tai yra malonu. Na nebutu piderasiniai Jevrokolchozo isgamos. Kur dings muzikai be pono is Washingtono cha cha cha ...... Pridurkai, RUUUSAIIII PUOLAAAAA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS