F. Mogherini: ES migrantų misijai reikia skubaus laikino sprendinio | Diena.lt

F. MOGHERINI: ES MIGRANTŲ MISIJAI REIKIA SKUBAUS LAIKINO SPRENDINIO

  • 3

Europos Sąjungos migrantų misija Viduržemio jūroje žlugs, jei vyriausybės skubiai nesusitars dėl laikino sprendinio, antradienį perspėjo bloko diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Europos vyriausybės negalėjo susitarti, kaip pratęsti operaciją „Sophia“, pradėtą per Europos migrantų krizės piką kovai su žmonių kontrabanda. Operacija turi baigtis gruodį.

Italijos populistų vyriausybė nori pakeisti misiją, kad prieglobsčio prašytojai būtų plukdomi į uostus keliose ES narėse.

Naujas bandymas išspręsti šią problemą per ES gynybos ministrų antradienio susitikimą baigėsi be rezultatų, ir F. Mogherini perspėjo, kad laikas senka.

„Aiškiai pasakiau ministrams, kad arba jie per artimiausias porą savaičių randa laikiną sprendimą išlaipinimo klausimu, arba... operacija baigsis“, – sakė ji.

„Tai reikš, kad nebus Europos Sąjungos jūroje, nebus Libijos pakrančių apsaugos pareigūnų rengimo, nebus kontrabandininkų tinklų ardymo, Europos Sąjunga neareštuos kontrabandininkų, nebus leidimų išdavimo laivams, ginklų embargo įgyvendinimo ir taip toliau“, – pabrėžė ji.

Italijos dešiniojo sparno nacionalistų vyriausybė sako, kad neturėtų viena nešti jūroje išgelbėtų migrantų naštos, ir ragina kitas ES nares perimti joms priklausančią dalį migrantų.

„Sophia“ buvo pradėta 2015 metų birželį po virtinės pražūtingų migrantus gabenančių laivų katastrofų. Nuo operacijos pradžios Viduržemio jūroje buvo išgelbėti tūkstančiai migrantų.

Pastangos pakoreguoti šią operaciją susidūrė su platesniu klausimu, kaip reformuoti ES vadinamąsias Dublino prieglobsčio taisykles.

Tačiau F. Mogherini sakė, jog turėtų būti įmanoma surasti laikiną sprendimą išlaipinimo problemai, kuris nesukurtų precedento pakartotinėms deryboms dėl Dublino taisyklių.

Antradienį Roma įsakė areštuoti migrantų gelbėtojų laivą „Aquarius“, esą netinkamai atsikračiusį toksiškų atliekų.

Nors Viduržemio jūra į ES atkeliauja daug mažiau migrantų nei per krizės piką 2015 metais, imigracija išlieka labai opus klausimas daugelyje Europos šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kęstas

Lietuva priima tuos afrikiečius savanoriškai pirmoji ES. Suprantama. Turtingiausiems Lietuvoje (tik jiems tarnauja Lietuvos valdžia) reikia nemokamų vergų. Ir daug. Oi, bet juk tikrai turime daugiau: "Beveik milijonas nelegalių užsieniečių gyvena Libijoje ir yra pasirengę išvykti į Europą, sakė Libijos lyderis, remiamas tarptautinės bendruomenės." Išgirdę, kad šiuos priima, iš Afrikos atbėgs daug daugiau. Būsime Afrika su sniegu. Šūdai vasarą upeliais tekės gatvėmis. Užkalnis bėdavoja, kad panaudotą tualetinį popierių Lietuvoje reikia dažnai dėti į šiukšliadėžę, kanalizacija jau silpna. Vargšas Užkalnis, kas jo laukia... Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

ko

noret tai ne bobu reikalas juk merkel jau /priskalde malku/ kad atsistatydina gal visi susirinke darot isvada ir uzdarot sienas o pagalba turi buti paskirscius juos i salis kur gyveno o tuos kurie organizuoja genocida suimti ir teisti bet kazkodel niekas tuo nenori uzsiimti tai apie kokia dar europine vienybe kalba jei visos problemos uzkariamos del ivaizdzio kad kazkas daroma 1 moteriai...

Anonimas

Nei jokiu juodasikniu, nei jokiu chocholu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS