Garsi Katalonijos separatistų veikėja nuo teismo pabėgo į Šveicariją | Diena.lt

GARSI KATALONIJOS SEPARATISTŲ VEIKĖJA NUO TEISMO PABĖGO Į ŠVEICARIJĄ

  • 1

Buvusi Katalonijos parlamento narė, suvaidinusi svarbų vaidmenį regionui bandant atsiskirti nuo Ispanijos, prieš teismo posėdį Madride pabėgo į Šveicariją ir situaciją Katalonijoje palygino su Turkijos griežtų priemonių kampanija po nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą.

Antradienį paskelbtame interviu šveicarų dienraščiui „Le Temps“ Anna Gabriel (Ana Gabriel), kraštutinių kairiųjų separatistų partijos CUP aukšto rango narė, sakė, kad nusprendė išvykti iš Ispanijos, nes ten nesulauks „teisingo teismo“.

Ji – nebe pirmoji iš katalonų separatistų veikėjų, išvykusių iš šalies po nušalinto Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) ir keturių buvusių regiono ministrų pabėgimo į Belgiją regionui nesėkmingai pabandžius paskelbti nepriklausomybę.

A. Gabriel trečiadienį turėjo stoti prieš Aukščiausiojo Teismo teisėją dėl savo vaidmens per Katalonijos nepriklausomybės vajų, kuris paskatino Madridą spalio mėnesį įvesti regione tiesioginį valdymą, atleisti jo vyriausybę ir paleisti parlamentą.

„Nevyksiu į Madridą. Esu ieškoma dėl savo politinės veiklos, o vyriausybės spauda jau paskelbė mane kalta, – minėtam dienraščiui sakė ji. – Kadangi nesulaukčiau teisingo teismo namie, ieškojau šalies, kuri galėtų apginti mano teises.“

Pasak A. Gabriel, kraštutinių dešiniųjų ekstremistai jai nuolat grasindavo mirtimi, o vyriausybė „nieko nedarė, kad užtikrintų mūsų saugumą fašistų smurto akivaizdoje“.

A. Gabriel kaltino Madridą „represijomis“ ir situaciją Katalonijoje, kurios separatistų lyderių atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl bandymo atsiskirti nuo Ispanijos, palygino su „tuo, kas dabar vyksta Turkijoje“.

Turkijoje po nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti valstybės perversmą buvo areštuota daugiau kaip 55 tūkst. žmonių, įskaitant žurnalistus, parlamentarus ir aktyvistus.

Katalonijoje tyrimai vykdomi dėl beveik 900 žmonių, kurių kai kurie jau apkaltinti; tarp jų yra „mokytojų, policijos pareigūnų, politikų ir net paprastų rinkėjų“, sakė A. Gabriel.

Šiuo metu tardymo izoliatoriuose laikomi keturi separatistų lyderiai, kurių atžvilgiu vyksta tyrimas dėl kaltinimų maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu valstybės lėšų panaudojimu. Tarp jų yra buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas (Oriolis Žunkerasas).

„Savo judėjimui būsiu naudingesnė laisva nei už būdama už grotų“, – sakė A. Gabriel.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Separatistas

visada su ginklu rankose, ji tik kovotoja uz Tautos Laisve,pagarba Jai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS