Garsų magija: koks triukšmas gerina miegą ir atmintį? | Diena.lt

GARSŲ MAGIJA: KOKS TRIUKŠMAS GERINA MIEGĄ IR ATMINTĮ?

Daug kas yra girdėjęs apie baltąjį triukšmą, naudojamą foniniams garsams paslėpti. Dabar jis turi spalvingų konkurentų. Vis dažniau kalbama apie rausvąjį, rudąjį, žaliąjį triukšmą ir jų poveikį miegui, koncentracijai ar atsipalaidavimui.

Baltojo triukšmo ir meditacijos programėlės išpopuliarėjo tarp tų, kurie ieško gero nakties poilsio. Bet dabar naktibaldos gali rinktis triukšmą iš visokių garsų paletės. 

„Garsą, kaip ir šviesą, sudaro bangos. Daug žinome apie šviesias spalvas. Mažesnio ilgio bangose yra daugiau raudonų dažnių, o ilgesnėse – melsvų ir violetinių. Tad ir garsą galima apibūdinti spalvomis“, – aiškino mokslininkas Roneilas Malkanis. 

Baltasis triukšmas yra tarsi statinis garsas. O rudasis triukšmas – kiek žemesnis, raminantis dundesys. Žalias – tarpinis tarp baltojo ir rudojo triukšmo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Mokslininkai dar nežino, kokia spalva yra geriausia. Vienas mokslininkas iš Čikagos tyrinėjo, ką slepia rausvasis triukšmas.  

„Šiuo tyrimu bandome paskatinti arba sustiprinti gilų miegą. Rausvasis triukšmas atkartoja tuos dažnių tipus, būdingus giliai miego stadijai“, – teigė R. Malkani. 

Daktaro R. Malkani nedideliuose tyrimuose suaugusieji, miegoję su rausvojo triukšmo impulsais, sako ne tik geriau išsimiegoję, bet ir pastebėję, kad pagerėjo atmintis. 

„Nustatėme, kad vyresniems žmonėms galime sustiprinti miegą ir jie geriau viską atsimena“, – tyrimo išvadomis dalijosi vyras. 

Ankstyvieji tyrimai jau kelia erzelį. Galbūt mūsų miegą ir atmintį ateityje gerins rausvasis triukšmas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Letargas \\\\\.../////

Durniaus įjungti "bumsiai",ypač naktį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS