Graikijos parlamentarai ketvirtadienį balsuos dėl susitarimo su Makedonija | Diena.lt

GRAIKIJOS PARLAMENTARAI KETVIRTADIENĮ BALSUOS DĖL SUSITARIMO SU MAKEDONIJA

Graikijos parlamentas vėlyvą ketvirtadienio vakarą balsuos dėl susitarimo su Makedonija ratifikavimo.

Prieš balsavimą trečiadienį ir ketvirtadienį Graikijos parlamente bus aptariamas susitarimas dėl Makedonijos pavadinimo keitimo į Šiaurės Makedonijos Respublika.

Ginčas dėl Makedonijos pavadinimo jau kelis dešimtmečius temdo santykius tarp Graikijos ir Makedonijos. Konfliktas siekia 1991 metus, kai buvusi Jugoslavijos respublika paskelbė nepriklausomybę ir pasirinko Makedonijos pavadinimą.

Graikijos požiūriu, pavadinimas Makedonija yra graikų nacionalinio paveldo dalis ir sugestijuoja pretenziją į to paties pavadinimo Šiaurės Graikijos provinciją.

Sekmadienį Graikijos sostinėje Atėnuose prie parlamento protestavo dešimtys tūkstančių susitarimui nepritariančių žmonių. Tarp policijos ir grupės kaukėtų protestuotojų kilo susirėmimai.

Sveikatos ministerijos duomenimis, protesto metu sužeista 17 civilių ir 25 policininkai.

Nemaža dalis Graikijos politinių partijų, nuo kraštutinių dešiniųjų partijos „Auksinė aušra“ iki socialistų, nepritaria susitarimui. Tačiau, nepaisant to, susitarimui vis dėlto gali būti pritarta.

Ministro pirmininko Alexio Tsipro partija „Syriza“ turi 145 deputatus. Be kita ko, užtektinai nepriklausomų deputatų pažadėjo savo paramą.

Tuo tarpu Makedonijos parlamentas jau prieš 10 dienų ratifikavo susitarimą. Tačiau jį taip pat turi ratifikuoti Graikijos parlamentas.

GALERIJA

  • Graikijos parlamentarai ketvirtadienį balsuos dėl susitarimo su Makedonija
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Jau tie graikai atsibodo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS