Graikijos parlamentas pradėjo debatus dėl pasitikėjimo premjeru | Diena.lt

GRAIKIJOS PARLAMENTAS PRADĖJO DEBATUS DĖL PASITIKĖJIMO PREMJERU

  • 2

Graikijos parlamentas antradienį pradėjo dviejų dienų debatus dėl pasitikėjimo premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras), inicijavusiu balsavimą šiuo klausimu, kai jo koalicija žlugo tęsiantis ginčui dėl Makedonijos planuojamo pavadinimo pakeitimo.

A. Cipras paragino surengti trečiadienį vakare vyksiantį balsavimą, atsistatydinus jo sąjungininkui gynybos ministrui Panui Kamenui (Panos Kammenos), vadovaujančiam mažai nacionalistų partijai ANEL, ketverius metus dirbusiai koalicinėje vyriausybėje.

Premjero kairioji partija „Syriza“ 300 vietų parlamente turi 145 deputatus, bet galėtų laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo gavusi vos 120 balsų, jeigu pakankamai įstatymų leidėjų susilaikytų.

Virtinė nepriklausomų parlamentarų, įskaitant keletą P. Kameno partijos narių, irgi pažadėjo palaikyti vyriausybę.

P. Kamenas jau kelis mėnesius grasino atsistatydinti dėl susitarimo su Makedonija, turinčio užbaigti jau 27 metus besitęsiantį abiejų kaimynių ginčą.

Makedonijos įstatymų leidėjai praeitą savaitę pritarė konstitucijos pakeitimams, kad jų šalis būtų pervadinta Šiaurės Makedonijos Respublika. Vis dėlto šis susitarimas įsigaliotų tik jį ratifikavus Graikijos parlamentui.

Europos Sąjunga ir NATO gyrė susitarimą, pagal kurį graikai nebeblokuotų Makedonijos stojimo į šias organizacijas.

Tačiau net ir naujasis pasiūlymas patiria kai kurių sluoksnių pasipriešinimą Graikijoje. Graikams pavadinimas „Makedonija“ reiškia turtingą istoriją turinčią jų šiaurinę provinciją, kuri buvo senovinės Aleksandro Makedoniečio imperijos lopšys.

Daugelyje šiaurės Graikijos miestų praeitą naktį buvo iškabinta plakatų, raginančių vietos įstatymų leidėjus balsuoti prieš susitarimą.

„Ar išduosite mūsų Makedoniją?“ – sakoma plakatų su „Syriza“ ir ANEL parlamentarų nuotraukomis ir vardais užrašuose.

GALERIJA

  • Graikijos parlamentas pradėjo debatus dėl pasitikėjimo premjeru
  • Graikijos parlamentas pradėjo debatus dėl pasitikėjimo premjeru
  • Graikijos parlamentas pradėjo debatus dėl pasitikėjimo premjeru
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O kada jie išreikš nepasitikėjimą Briuseliu?..

Blemba

kaip jiems gerai.ESas pinigus sukišo ir toliau kiš.Neva skolina..:D).Nei jie dirba po 12 val už mizerį, o pensijos - 400Eu be jokių stažų ir kitų nesamonių.O mes čia su baisiom šildymo kainom, apgailėtina minimalke, kosminiais PC pelnais ir ubagiškom pensijom tyyylim kap prisišike. Ir dar nuolat girdim kad nėr ko daugiau norėti nes gerai gyvenam

SUSIJUSIOS NAUJIENOS