Graikijos parlamento balsavimas dėl naujų reformų taps „Syriza“ vienybės išbandymu | Diena.lt

GRAIKIJOS PARLAMENTO BALSAVIMAS DĖL NAUJŲ REFORMŲ TAPS „SYRIZA“ VIENYBĖS IŠBANDYMU

  • 0

Graikijos kairioji vyriausybė trečiadienį ragino nepatenkintus įstatymų leidėjus pritarti reformoms, kurių šalis turi imtis, kad galėtų prasidėti derybos dėl Atėnų finansinio gelbėjimo sutarties, o šis balsavimas taps jau antru dideliu išbandymu premjerui Aleksiui Ciprui (Alexis Tsipras) per pastarąją savaitę.

Teisės aktai, dėl kurių deputatai balsuos trečiadienio vakarą, susiję su garantijomis bankrutuojančių bankų indėlininkams ir pastangomis paspartinti civilinių bylų nagrinėjimą. Šių priemonių reikalavo euro zona ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), kad būtų galima pradėti derybas dėl 86 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo.

Beveik neabejotina, kad įstatymai, dėl kurių žadama rengti protestus, bus priimti, nes opozicijos partijos sakė juos palaikysiančios.

Kita vertus, praeitą savaitę vykęs balsavimas dėl pirmojo reformų paketo atskleidė gilius nesutarimus A.Cipro kairiojoje partijoje „Syriza“, kai prieš tuos pasiūlymus balsavo 39 jos deputatai. Šį trečiadienį bus atidžiai stebima, ar premjero pozicijos dar labiau nesusilpnės|.

„Dedame pastangas, kad nesutinkančiųjų būtų mažiau“, – Graikijos televizijai sakė sveikatos apsaugos ministras Panagiotis Kurumplis (Panagiotis Kouroumplis).

Pasak jo, esama abejonių, ar naujosios priemonės gali išjudinti recesijos apimtą ekonomiką.

„Bet kadangi mes sutikome (tai padaryti), turime jas įgyvendinti“, – pabrėžė ministras.

Vyriausybė tikisi, kad derybos dėl finansinio gelbėjimo sutarties gali prasidėti šią savaitę ir baigtis iki rugsėjo 20 dienos.

„Itin svarbu užbaigti šią išankstinių veiksmų procedūrą, kad galėtume pradėti derybas penktadienį“, – finansų ministras Euklidas Cakalotas (Euclid Tsakalotos) sakė įstatymų leidėjams prieš pradedant debatus.

A.Cipro „Syriza“ ir koalicijos partneriai – dešinioji nacionalistinė Nepriklausomų graikų partija – turi 162 mandatus 300 vietų parlamente.

Tačiau praeitą savaitę dėl „Syriza“ deputatų maišto premjero palaikymas sumažėjo iki 123 balsų, todėl vyriausybės pareigūnai perspėjo, kad rudenį gali būti surengti pirmalaikiai rinkimai.

Prie parlamento pastato prieš griežto taupymo priemones protestuojantys demonstrantai tada svaidė į policiją Molotovo kokteilius, o „Twitter“ tinkle išpopuliarėjo žyma #ThisIsACoup („Tai yra perversmas“).

„Pasimatymas rugsėjį“, – savo pirmajame puslapyje rašo „Syriza“ politiką palaikantis laikraštis „Avgi“, sakydamas, kad tuo metu tikriausiai bus surengtas partijos suvažiavimas ir gali būti paskelbti pirmalaikiai rinkimai.

„Tikėtina, kad žengsime į rinkimus, kai to reikės, – vyriausybės atstovė Olga Gerovasili sakė Graikijos nacionaliniam radijui. – Šiuo metu tai nebūtų naudinga. Dabar šaliai svarbiau grįžti prie normalaus gyvenimo.“

A.Cipras pats yra sakęs nepritariantis priemonėms, kurių reikalauja tarptautiniai kreditoriai, kad būtų galima tęsti derybas dėl trečiojo finansinės pagalbos paketo, turinčio apsaugoti Graikiją nuo bankroto.

Charizmatiškas jaunas premjeras jau anksčiau turėjo rizikuoti nevengiančio politiko reputacija, bet liepos 13-ąją jis žengė vieną drąsiausių žingsnių, sutikęs vykdyti dar griežtesnes ekonomikos reformas negu tos, kurios buvo atmestos per liepos 5 dieną surengtą referendumą.

„Iki šiandienos mačiau reakcijas, skaičiau herojiškus pareiškimus, bet negirdėjau jokio alternatyvaus pasiūlymo“, – jis antradienį sakė „Syriza“ pareigūnams, perspėdamas partijos griežtosios linijos šalininkus, kad jie negali ignoruoti daugumos graikų noro likti euro zonoje.

Daugelis analitikų sako, kad pirmalaikiai rinkimai taps neišvengiami, jeigu tęsis „Syriza“ deputatų maištas. Tačiau vyriausybės atstovė pirmadienį tvirtino: „Rinkimai šiuo metu nebūtų naudingi, o vyriausybė neturi jokių ketinimų juos organizuoti.“

„Avgi“ sekmadienį rašė, kad šis balsavimas bus „žūtbūtinis išbandymas“, kuris netgi gali lemti A.Cipro atsistatydinimą.

„Jeigu bus naujų netekčių – bet kokiu pavidalu – (A.Cipras) atiduos savo mandatą“, – pabrėžė laikraštis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS