Gruzijos parlamentas patvirtino naują premjerą | Diena.lt

GRUZIJOS PARLAMENTAS PATVIRTINO NAUJĄ PREMJERĄ

  • 0

Gruzijos parlamentas trečiadienį patvirtino buvusį užsienio reikalų ministrą Georgijų Kvirikašvilį šalies premjeru, praėjus šešioms dienoms po to, kai vyriausybės vadovas Iraklijus Garibašvilis netikėtai atsistatydino.

„Parlamentas patvirtino naują vyriausybę 86 balsais prieš 28“, – sakė parlamento pirmininkas Davidas Usupašvilis.

Įstatymų leidėjai taip pat patvirtino G.Kvirikašvilio pasiūlytą vyriausybės sudėtį.

Vienintelis pakeitimas, lyginant su ankstesne vyriausybe – 34 metų Michailo Džanelidzės paskyrimas į užsienio reikalų ministro postą vietoje G.Kvirikašvilio.

Šį sprendimą dar turės oficialiai patvirtinti prezidentas Georgijus Margvelašvilis.

Prieš balsavimą kreipdamasis į įstatymų leidėjus, 48 metų G.Kvirikašvilis sakė, kad jo ministrų kabinetas „sutelks dėmesį į ekonominę plėtrą ir žmonių gerovės užtikrinimą“.

Jis žadėjo toliau tęsti valdančiosios koalicijos „Gruzijos svajonė“ pastangas palaikyti glaudesnius ryšius su Vakarais ir tuo pat metu stengtis pataisyti santykius su Rusija, kuriuose tvyro didžiulė įtampa po 2008 metais tarp šalių vykusio trumpo karo.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra visateisė narystė Europos Sąjungoje ir NATO“, - sakė jis.

„Tuo pat metu laikysimės pragmatiškos ir taikios politikos Rusijos atžvilgiu“, - pridūrė G.Kvirikašvilis.

Vos dvejus metus prie vyriausybės vairo stovėjęs 33 metų I.Garibašvilis netikėtai atsistatydino gruodžio 23 dieną, nenurodęs tokio savo sprendimo motyvų.

2013 metų lapkritį premjeru paskirtas I.Garibašvilis, kuriam tuo metu buvo 31 metai, tapo jauniausiu vyriausybės vadovu Europoje.

Oponentai šaipėsi iš staigaus I.Garibašvilio iškilimo į valdžios olimpą, tvirtindami, kad jam stinga politinės patirties užimti šį postą ir jis tėra buvusio premjero, milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio statytinis.

Opozicijos politikai dėl pastarosios vyriausybės pertvarkos taip pat kaltino B.Ivanišvilį.

„Politinius sprendimus šioje šalyje priima Bidzina Ivanišvilis. Ministras pirmininkas ateina ir išeina pagal jo pageidavimą“, - sakė įtakingas įstatymų leidėjas Giga Bokerija iš opozicinio Jungtinio nacionalinio judėjimo (UNM).

B.Ivanišvilis atsistatydino 2013 metų lapkritį, atverdamas kelią į premjero postą I.Garibašviliui, tačiau kritikai tvirtina, kad jis toliau viską kontroliuoja.

„I.Garibašvilio atsistatydinimas nieko nekeičia, - sakė G.Bokerija. - Šalis turi atsikratyti iš B.Ivanišvilio neformalios valdžios.“

Artimas B.Ivanišvilio sąjungininkas, technokratas su menka politine patirtimi G.Kvirikašvilis, anksčiau užėmęs vicepremjero ir užsienio reikalų ministro postus, nuo 2006 metų iki 2013-ųjų, kai buvo paskirtas ekonomikos ministru, vadovavo šio paslaptingo milijardieriaus bankui „Cartu Bank“.

JAV Ilinojaus universitete jis įgijo finansų magistro laipsnį, o prieš tai baigė medicinos studijas Tbilisio valstybiniame medicinos universitete.

Artėjantys rinkimai

Analitikai atkreipia dėmesį į valdančiosios koalicijos „Gruzijos svajonė“ pastangas prieš kitų metų spalį numatytus parlamento rinkimus susigrąžinti populiarumą, kurį nusmukdė rimtos ekonomikos problemos.

„Gruzijos svajonė“... įrodė esanti nepajėgi suvaldyti ekonomikos krizės ir nesugebėjo įgyvendinti savo pažadų imtis demokratinių reformų, ir dabar mėgina taisyti savo pašlijusį įvaizdį“, - sakė politikos apžvalgininkė Helen Choštarija.

Koalicijos populiarumas praėjusį mėnesį tesiekė 18 proc., parodė viešosios nuomonės apklausa, kurią atliko JAV įsikūręs Nacionalinis demokratinis institutas.

Po ne vienus metus trukusio spartaus ekonomikos augimo prezidento poste dirbant Michailui Saakašviliui, pastaruosius trejus metus, kai valdžioje yra „Gruzijos svajonė“, šalies ekonomika išgyvena nuosmukį, auga infliacija, o valiuta nuvertėjo 44 procentais.

Margaspalvė mažų partijų koalicija, kurią subūrė B.Ivanišvilis, 2012 metų rinkimuose išstūmė iš valdžios griežtai provakarietišką M.Saakašvilio Jungtinį nacionalinį judėjimą.

Anksčiau šį mėnesį Gruzija atėmė iš M.Saakašvilio pilietybę, kai eksprezidentas gavo Ukrainos pasą, kad galėtų dirbti strategiškai svarbios Odesos srities gubernatoriumi.

M.Saakašvilio judėjimui pralaimėjus rinkimus, dėl įtakingiausių eksprezidento sąjungininkų buvo pradėti tyrimai, o kai kurie jų buvo pasiųsti už grotų. Vakarai ne kartą reiškė susirūpinimą ir būgštavimus, jog Gruzijoje vykdoma „raganų medžioklė“.

G.Kvirikašvilis trečiadienį paragino užbaigti politines rietenas, pažymėjęs, kad jo kabinetas pasirengęs bendradarbiauti su UNM, o tokia pozicija yra ryškus kontrastas I.Garibašvilio pamėgtai agresyviai retorikai oponentų atžvilgiu.

„Labai noriu padaryti galą konfrontacijai ir susiskaldymui, - sakė G.Kvirikašvilis. - Mūsų vyriausybė pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti su opozicija.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS