„Hamas“: norint rasti ir paleisti pagrobtus įkaitus turi būti sudarytos paliaubos | Diena.lt

„HAMAS“: NORINT RASTI IR PALEISTI PAGROBTUS ĮKAITUS TURI BŪTI SUDARYTOS PALIAUBOS

Gazos Ruože esančių įkaitų likimą galima išsiaiškinti tik paliaubų metu, pasakė vienas vyresniojo rango Palestinos smogikų organizacijos „Hamas“ narys.

Vienas iš šiuo metu vykstančių derybų tikslų – susitarti dėl paliaubų, „kad atsirastų pakankamai laiko saugiai surinkti konkrečius ir tikslesnius duomenis apie įkaitais paimtus izraeliečius“, – platformoje „Telegram“ rašė „Hamas“ politinio sparno narys Basemas Naimas.

Pagrobtieji yra skirtingų grupuočių rankose, jie laikomi skirtingose karo apimto Gazos Ruožo vietose, teigiama jo paskelbtame įraše. Be to, kai kurie iš jų guli „po griuvėsiais“ kartu su žuvusiais palestiniečiais.

„Šiuo metu deriname galimybes tuo tikslu gauti sunkiosios įrangos“, – paaiškino „Hamas“ atstovas.

B. Naimas savo įrašą paskelbė, atsakydamas į žiniasklaidos klausimus, ar „Hamas“ atmetė naujausia JAV kompromisinį siūlymą, nes pirmuoju tris etapus apimančio susitarimo etapu nesugebėjo paleisti 40 įkaitų.

Anot žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, pirmuoju etapu buvo numatyta paleisti moteris, kares, vyresnius nei 50 metų vyrus ir jaunesnius nei 50 metų vyrus, turinčius rimtų sveikatos problemų.

Tačiau naujausio derybų raundo metu „Hamas“ pareiškė neturinti 40 gyvų įkaitų, priklausančių šioms kategorijoms. Dėl to imta baimintis, kad negyvų įkaitų gali būti gerokai daugiau nei šiuo metu manoma.

Izraelis manė, kad šiuo metu gyvi yra kiek mažiau nei 100 iš maždaug 130 karo apimtame Gazos Ruože laikomų įkaitų.

Žiniasklaidos teigimu, kompromisinį JAV pasiūlymą sekmadienį Egipto sostinėje Kaire vykstančiose derybose pristatė CŽA direktorius Williamas Burnsas.

Pasiūlyme buvo numatyta per šešias savaites truksiančias paliaubas paleisti 40 „Hamas“ laikomų įkaitų, o mainais į juos išleisti 900 palestiniečių kalinių, iš kurių šimtui už izraeliečių nužudymą yra skirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

Savo ruožtu Izraelis leistų į Gazos Ruožo šiaurinę dalį grįžti iki 150 tūkst. savo namus palikusių palestiniečių.

„Hamas“ reikalauja sudaryti nuolatines paliaubas ir iš ginčijamo pakrantės ruožo išvesti visus Izraelio karius. Izraelio vyriausybė neatmeta galimybės po paliaubų pratęsti karo veiksmus.

Kadangi Izraelis ir „Hamas“ tarpusavyje nesikalba, derybose tarpininkauja JAV, Kataras ir Egiptas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS