„Huawei“ finansų direktorė apskundė Kanados institucijas | Diena.lt

„HUAWEI“ FINANSŲ DIREKTORĖ APSKUNDĖ KANADOS INSTITUCIJAS

  • 0

Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų direktorė Meng Wanzhou (Meng Vandžou) pareiškė ieškinį Kanados institucijoms, kurias apkaltino suėmimo Vankuveryje metu pažeidus jos konstitucines teises, pranešė jos advokatai.

Meng Wanzhou ieškinyje pabrėžia, kad gruodžio 1 dieną suėmimo Vankuverio tarptautiniame oro uoste metu buvo „grubiai pažeistos jos konstitucinės teisės“, ir „reikalauja kompensacijos už valstybės pareigūnų piktnaudžiavimą įgaliojimais ir neteisėtą laisvės atėmimą“, nurodė jos advokatai Howardas Mickelsonas (Hovardas Mikelsonas) ir Allanas Doolittle (Alenas Dulitlas).

„Huawei“ finansų direktorė Vankuverio oro uoste laukė lėktuvo, kai buvo sulaikyta. Suimti 47 metų verslininkę paprašė Vašingtonas, ją įtariantis JAV sankcijų Iranui pažeidimu. Už Meng Wanzhou suėmimą Kinija atkeršijo sulaikiusi kelis Kanados piliečius.

Pasak verslininkės advokatų, apie oficialų suėmimą jai buvo pranešta po tris valandas trukusios apklausos muitinėje, kuri vyko netinkamomis sąlygomis, nors oficialiai buvo teigiama, jog tai tebuvo įprastas patikrinimas.

Per tas tris valandas muitinės pareigūnai, pažeisdami verslininkės teises, išnaršė jos telefonus ir kompiuterius, taip pat jos bagažą, pareiškė advokatai.

Skundas buvo pateiktas penktadienį – tą pačią dieną, kai Kanados teisėsaugos pareigūnai oficialiai pradėjo Meng Wanzhou ekstradicijos į Jungtines Valstijas procesą.

JAV teisingumo departamentas „Huawei“ ir jos finansų direktorę kaltina pažeidus JAV sankcijas Iranui, taip pat tuo, kad bendrovė per du savo filialus vogė JAV telekomunikacijų grupės „T-Mobile“ komercines paslaptis.

Gruodžio viduryje Meng Wanzhou – o ji yra „Huawei“ įkūrėjo dukra – buvo paleista už 10 mln. Kanados dolerių (6,6 mln. JAV dolerių) užstatą. Verslininkei uždrausta išvykti iš Vankuverio, kur jai priklauso du namai, ir ji privalo dėvėti elektroninę apykoję. Taip pat buvo paimtas jos pasas.

Kitą trečiadienį Meng Wanzhou turi atvykti į Vankuverio teismą, kad būtų „patvirtintas teismo vykdomojo rašto išdavimas ir numatyta posėdžio dėl ekstradicijos data“, paaiškino teismas.

Ekstradicijos procedūra gali užtrukti kelis mėnesius ar net kelerius metus, nes yra daug galimybių pateikti apeliaciją.

Meng Wanzhou pareikšti kaltinimai įsiutino Kiniją, kuri tvirtina, jog už to slypi „politiniai motyvai“ ir mėginimas pakenkti jos pirmaujančiai telekomunikacijų bendrovei.

„Huawei“ savo ruožtu primygtinai atmeta bet kokius kaltinimus neteisėta veikla.

Ruošia ieškinį JAV vyriausybei

Kinijos technologijų milžinė „Huawei“, anot žiniasklaidos, ruošia ieškinį JAV vyriausybei. „Huawei“ nepatenkinta tuo, kad JAV institucijoms uždrausta naudotis koncerno produkcija, rašo laikraštis „New York Times“, kuriuo remiasi agentūra „Reuters“.

Spėjama, jog koncernas argumentuos, kad tai yra bausmė be proceso, vadinasi - politinis aktas. „Huawei“ šios informacijos komentuoti nenorėjo.

„Huawei“ jau yra pateikusi ieškinį prieš Kanados vyriausybę, pasienio tarnybą ir federalinę policiją dėl koncerno finansų vadovės Meng Wanzhou suėmimo. Jos advokatai teigia, kad buvo pažeistos Meng Wanzhou konstitucinės teisės.

„Huawei“ įkūrėjo Ren Zhengfei duktė gruodžio 1-ąją buvo sulaikyta Vankuveryje. Ji suimta vykdant tyrimą dėl galimų JAV sankcijų Iranui pažeidimo. Ren Zhenfei vėliau buvo paleista už užstatą, tačiau jai skirtas namų areštas. JAV vyriausybė reikalauja jos išdavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS