Į D. Trumpo meniu Pietų Korėjoje įrašytas padažas – senesnis už JAV | Diena.lt

Į D. TRUMPO MENIU PIETŲ KORĖJOJE ĮRAŠYTAS PADAŽAS – SENESNIS UŽ JAV

  • 1

Į Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) garbei Seule antradienį rengiamo valstybinio banketo valgiaraštį įtrauktos diplomatinių keblumų keliančios krevetės ir specialus padažas, pagamintas daugiau kaip šimtmečiu anksčiau negu buvo įkurtos už Jungtines Valstijas.

Per vakarienę prezidentiniuose Mėlynuosiuose rūmuose šalia buvusių karališkųjų rūmų bus patiekta jautienos šonkaulių su padažu, paruoštu naudojant „rafinuotą, 360 metų senumo sojos padažą“, sakė Pietų Korėjos prezidentūros atstovas.

Nurodytas amžius reikštų, kad šis sojos padažas buvo pagamintas 1657-aisiais – tais pačiais metais, kai gimė Jungtinių Valstijų nepriklausomybės deklaracijos signataro Benjamino Franklino (Bendžamino Franklino) tėvas.

Fermentuotas maistas su sojos padažu yra pagrindinis Pietų Korėjos virtuvės elementas. Sojos padažą gamina garsūs meistrai, jis fermentuojamas dešimtmečius ar net šimtmečius ir pardavinėjamas po dešimtis tūkstančių eurų už litrą.

Per vieną maisto parodą 2012 metais meistrų grupė pristatė sojos padažą, jų teigimu, pagamintą prieš 450 metų. Jo kaina buvo 100 mln. vonų (77,6 tūkst. eurų).

Į antradienio vakarienės valgiaraštį taip pat įtrauktas keptas jūrų liežuvis – mėgstamiausia D. Trumpo žuvis. Pareigūnas, kurio pavardė neskelbiama, Pietų Korėjos naujienų agentūrai „Yonhap“ sakė: „Valgiaraštyje yra maisto su vietos, tradiciniu atspalviu, kuris taip pat galėtų patikti JAV valstybės vadovui“.

Tačiau tai aiškus kontrastas didele dalimi įprastam, amerikietiško stiliaus maistui, kurį prezidentui Japonijoje pasiūlė premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė). D. Trumpo santykiai su Japonijos premjeru yra gerokai šiltesni nei su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu).

Kelios valandos po D. Trumpo atvykimo į Tokiją prezidentas ir Sh. Abe susėdo prie sūrainių su kečupu, o pagrindinis valstybinio banketo patiekalas buvo didkepsnis.

Seule JAV lyderiui taip pat bus pasiūlyta krevečių. Kaip nurodė prezidentūra, jos buvo sužvejotos netoli vienos ginčijamos salos, į kurią pretenzijas reiškia ir Pietų Korėja, ir Japonija.

Dėl šios Seulo kontroliuojamos salos prie šalies rytinių krantų, kuri korėjietiškai vadinama Tokto, o japoniškai – Takešima, jau dešimtmetį vyksta teritorinis šių dviejų valstybių ginčas.

Ir Pietų Korėja, ir Japonija yra JAV sąjungininkės, abiem joms grėsmę kelia branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja.

Dar vienas diplomatinis įgėlimas Tokijui yra Moon Jae-ino kvietimas valstybinėje vakarienėje dalyvauti Lee Yong-soo (Li Jongsu), kuri karo metais buvo japonų karių sekso vergė.

Vadinamųjų paguodos moterų klausimas kelia itin daug emocijų ir dešimtmečius temdo Seulo ir Tokijo santykius.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) Tokijuje sakė nekomentuosiantis to, kaip kita šalis priima labai svarbius asmenis.

Tačiau Y. Suga suabejojo, ar gera mintis tokiu metu, kai Japonija ir Pietų Korėja turėtų vienytis Šiaurės Korėjos grėsmės akivaizdoje, patiekti prie ginčijamos salos sugautas krevetes.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

virginija

O "pirmoji" ponia cia kaip apsirengusi, kad net donaldeliui lupa nutyso...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS