Į JAV prezidentą lekia D. Tusko kritikos strėlės | Diena.lt

Į JAV PREZIDENTĄ LEKIA D. TUSKO KRITIKOS STRĖLĖS

  • 6

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį apkaltino Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) pasisakant prieš „stiprią ir vieningą“ Europą. Jis taip pat perspėjo dėl kylančio nacionalistinio „rudmarškinių“ fronto prieš kitąmet vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Taip D. Tuskas reagavo į D. Trumpo kritiką Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) po to, kai šis pasiūlė kurti Europos kariuomenę.

„Pirmą kartą istorijoje Amerikoje turime administraciją, kuri, švelniai tariant, nėra entuziastingai nusiteikusi vieningos ir stiprios Europos atžvilgiu“, – Lenkijoje sakydamas kalbą pareiškė D. Tuskas.

„Kalbu apie faktus, o ne propagandą“, – Lenkijos nepriklausomybės šimtųjų metinių išvakarėse pareiškė jis.

Europos Vadovų Tarybų pirmininkas anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl esą D. Trumpo noro keisti po Antrojo pasaulinio karo įvestą tvarką. JAV prezidentas taip pat anksčiau yra pavadinęs ES prekybine priešininke.

Šeštadienį lenkų dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ duotame interviu D. Tuskas taip pat sakė manąs, kad D. Trumpas nori pasaulio, kuriame „Jungtinės Valstijos būdų vienoje pusėje, o kitoje pusėje būtų nepalyginama kitų šalių kolekcija“.

Pirmą kartą istorijoje Amerikoje turime administraciją, kuri, švelniai tariant, nėra entuziastingai nusiteikusi vieningos ir stiprios Europos atžvilgiu.

Penktadienį D. Trumpas išreiškė pasipiktinimą E. Macrono komentarais, kuriuos pavadino „labai įžeidžiamais“, nes Prancūzijos prezidentas anksčiau šią savaitę JAV paminėjo kartu su Kinija ir Rusija kaip potencialias grėsmes Europos Sąjungos saugumui.

„Prancūzijos prezidentas Macronas ką tik pasiūlė Europai kurti savo kariuomenę, kad apsisaugotų nuo JAV, Kinijos ir Rusijos“, – sakoma D. Trumpo žinutėje, turint galvoje trimis dienomis anksčiau nuskambėjusį E. Macrono pasisakymą.

„Labai įžeidžiama, bet galbūt Europa turėtų pirmiausiai sumokėti sąžiningą indėlį NATO, kurią didžia dalimi subsidijuoja JAV!“ – pridūrė jis.

E. Macrono kanceliarija šeštadienį pripažino, kad prezidento pareiškimas „galėtų suklaidinti“, tačiau pabrėžė: „Jis niekada nesakė, kad mums reikia Europos kariuomenės kariauti prieš Jungtines Valstijas“.

Tačiau šeštadienį su D. Trumpu Paryžiuje susitikęs E. Macronas pamėgino išsklaidyti tarpusavio įtampą su D. Trumpu ir prakalbo apie „didžiulį solidarumą“ tarp dviejų šalių.

Perspėjo apie nacionalistų iškilimą

Kalbėdamas apie gegužę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus D. Tuskas taip pat perspėjo, apie prieš ES nusiteikusio nacionalistinio fronto iškilimą.

„Negalime atmesti to, kad bus atstovaujama dviem srovėms, iš kurių viena bus rudmarškinių spalvos – nusiteikusių prieš Europą ir sutelkiančių dėmesį į nacionalizmą. O antrieji sieks kuo didesnės ES integracijos“, – prognozavo D. Tuskas.

Buvęs Lenkijos premjeras taip pat kalbėjo apie kai kuriose sostinėse stiprėjančias prieš ES nukreiptas nuotaikas ir pridūrė, kad kai kurios jėgos nori „konflikto, o ne bendradarbiavimo, dezintegracijos, o ne integracijos“.

Neminėdamas konkrečių pavardžių D. Tuskas taip pat kritikavo Lenkijos lyderius dėl jų pozicijos Europos atžvilgiu po to, kai anksčiau šią savaitę pasigirdo perspėjimų, kad euroskeptiškos Lenkijos valdančiosios partijos politika veda šalį prie galimo „Lexit“ (Lenkijos išstojimo iš ES).

„Tie, kas pasisako prieš stiprų Lenkijos vaidmenį Europoje, iš esmės yra prieš mūsų nepriklausomybę“, – pareiškė D. Tuskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Sužlugdė lenkai LDK, sužlugdys ir ES.

psekas

kalba lenkas, kurio šalis prašo daugiau amerikiečių karių?

Svetimas 8

Amerika ir Rusija pačios ne normalios šalys pasaulyje, tai kad kuo toliau ir saugiau reikėtų būti nuo jų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS