Indijos policija surengė reidus prieš žurnalistus ir aktyvistus | Diena.lt

INDIJOS POLICIJA SURENGĖ REIDUS PRIEŠ ŽURNALISTUS IR AKTYVISTUS

  • 0

Indijos policija antradienį surengė reidus mažiausiai aštuonių žurnalistų ir aktyvistų namuose, pranešė vietos žiniasklaida.

Šalyje, kurioje pastaruoju metu sumažėjo žiniasklaidos laisvė, tai kelia ypač didelį susirūpinimą.

Pranešama, kad asmenys, kurių namuose buvo atlikti reidai, yra susiję anglų kalba naujienas skelbiančia svetaine „NewsClick“. 2021 metais Indijos pareigūnai iškėlė bylą, kurioje teigiama, kad organizacija gavo finansavimą iš užsienio.

Rugpjūtį laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad „NewsClick“ finansavo JAV milijonierius Neville'is Roy'us Singhamas (Nevilis Rojus Singhamas), kuris, anot laikraščio, „apipylė jos reportažus Kinijos vyriausybės pasisakymais“. N. R. Singhamas šiuos kaltinimus neigia.

„NewsClick“ žurnalistė Aritry Das (Aritri Das) socialiniame tinkle pasakojo, kad policija ankstų rytą įsiveržė į jos namus, apklausė ją dėl reportažų ir konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį, telefoną bei kompiuterio kietuosius diskus.

Mumbajaus spaudos klubas išplatino pareiškimą, kuriame pareiškė esantis labai sunerimęs dėl reidų ir pranešė, kad buvo atlikta kratų kelių žurnalistų, susijusių su „NewsClick“, namuose.

Jis pareikalavo, kad policija nutrauktų „veiksmus, kurie gali būti laikomi tikslinga šių žurnalistų persekiojimo kampanija“.

Dėl „NewsClick“ taip pat buvo atliktas reidas istoriko ir aktyvisto Sohailo Hashmi (Sohailo Hašmio) namuose.

„Iš orderio, kurį jie nenoriai man parodė, matyti, kad reidas mano gyvenamojoje vietoje buvo susijęs su „NewsClick“ tyrimu“, – naujienų agentūrai AFP sakė S. Hashmi. 

S. Hashmi turėjo atiduoti nešiojamąjį kompiuterį, telefoną ir kietuosius diskus su daugiau nei dešimtmetį rašytais tekstais, o šį reidą pavadino bauginimu ir spaudos bei žodžio laisvės varžymu.

Policija reidų, kurie buvo vykdomi ir Naujajame Delyje, ir Mumbajuje, iš karto nepakomentavo. 

Teisių gynėjai ir opozicijos įstatymų leidėjai teigia, kad nuo 2014 metų, kai į valdžią atėjo ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis), Indijoje smarkiai sumažėjo spaudos laisvė.

Organizacija „Žurnalistai be sienų“ įspėja, kad Indijoje spaudos laisvė išgyvena krizę. Nuo 2014 metų Indija žiniasklaidos laisvės reitinge nukrito nuo 140 iki 161 vietos.

Vyriausybę kritikuojantys žurnalistai skundžiasi vis dažnesniu persekiojimu tiek socialiniuose tinkluose, kur N. Modi valdančioji partija turi didelę įtaką, tiek realiame pasaulyje.

Kritikai teigia, kad N. Modi vyriausybė siekia daryti spaudimą teisių gynimo grupėms, griežtai kontroliuodama jų finansus ir ribodama finansavimą iš užsienio.

Indijos moterų žiniasklaidos tinklas pareiškė, kad antradienį surengti reidai buvo nukreipti prieš žinomus, spaudos laisvės ribojimui nepritariančius, asmenis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS