Indijos premjeras prieš rinkimus žada šventyklą ir pašalpas ūkininkams | Diena.lt

INDIJOS PREMJERAS PRIEŠ RINKIMUS ŽADA ŠVENTYKLĄ IR PAŠALPAS ŪKININKAMS

  • 0

Antros kadencijos siekiantis Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) pirmadienį paskelbė rinkimų manifestą, kuriuo tikisi patraukti savo pusėn hinduistų rinkėjus ir ūkininkus.

Dokumentas, kuriame N. Modi dešiniojo sparno partija „Bharatiya Janata“ (BJP) išdėstė savo politikos gaires, Naujajame Delyje iškilmingai buvo paskelbtas likus trims dienoms iki rinkimų pradžios. Jame nacionalistų politika derinama su kalbomis apie plėtrą.

Partija deklaravo įsipareigojimą „kuo greičiau“ pastatyti didelę šventyklą hinduistų dievui Ramai ir priimti pilietybės įstatymą, pagal kurį Indijos pilietybė būtų suteikta hinduistams iš kaimyninių šalių.

Klausimas dėl to, ar šventajame Ajodhjos mieste turėtų būti pastatyta šventykla, ar mečetė, kelia didelius hinduistų ir Indijos didelės musulmonų mažumos nesutarimus.

Opozicinės Kongreso partijos kritikuojama dėl nepakankamos pagalbos Indijos ūkininkams, BJP paskelbė kaimo plėtrai skirsianti daugiau kaip 300 mlrd. dolerių (267 mlrd. eurų).

Partija taip pat pratęstų metinę 6 tūkst. rupijų (76,6 eurų) šalpą ir taikytų pensijų schemą smulkiems ūkininkams.

„Nacionalizmas mus įkvepia, ... geras valdymas – mūsų mantra“, – per manifesto pristatymą sakė 68 metų N. Modi.

"(Manifestas) daugiasluoksnis ir daugiamatis, nes mūsų visuomenė labai įvairi. Mūsų politika negali būti „vieno dydžio visiems“. Ja atsižvelgiama į visų visuomenės dalių poreikius“, – sakė premjeras.

BJP taip pat paskelbė, kad panaikintų istorinį įstatymą, kuriuo suteikiamos ypatingos teisės Džamu ir Kašmyro gyventojams. Toks žingsnis tikriausiai smarkiai padidintų įtampą šioje valstijoje.

BJP manifestas pasirodė po panašaus praėjusią savaitę Kongreso partijos paskelbto dokumento, kuriame žadama „sukurti ir užtikrinti gerovę“ 1,3 mlrd. Indijos gyventojų.

Kongresas paskelbė apie 72 tūkst. rupijų (930 eurų) išmokas kiekvienai iš 250 mln. skurdžiausių Indijos šeimų.

Nors visuomenės apklausos Indijoje garsėja nepatikimumu, neseniai atlikti nuomonės tyrimai rodytų, kad Kongresas atsilieka nuo BJP prieš rinkimus, vyksiančius nuo balandžio 11-osios iki gegužės 19-osios.

BJP, kuri 2014 metais sutriuškino Kongresą ir atėjo į valdžią, naudojasi nacionalistine banga ir žada ginti šalį nuo „Pakistano remiamo terorizmo“.

Vasario mėnesį Indija ir Pakistanas išgyveno didžiausią per daugelį metų konfrontaciją dėl Kašmyro, kai abi šalys sudavė viena kitai aviacijos smūgių.

„Šis manifestas parengtas turint tvirtą nacionalistinę viziją... Jis remiasi Indijos tikrove“, – sakė finansų ministras Arunas Jaitley (Arunas Džetlis).

Kritikai sako, kad N. Modi nesukūrė darbo vietų ir neatgaivino kaimo ekonomikos. Premjeras taip pat kaltinamas sugadinęs Indijos, kaip tolerantiškos, pasaulietiškos šalies, įvaizdį ir įvedęs hinduistų hegemoniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS