Ispanija išdavė Europos arešto orderį nušalintam Katalonijos lyderiui | Diena.lt

ISPANIJA IŠDAVĖ EUROPOS AREŠTO ORDERĮ NUŠALINTAM KATALONIJOS LYDERIUI

  • 3

Ispanijos teisėja penktadienį išdavė Europos arešto orderį nušalintam Katalonijos separatistų lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Puždemonui), kuris neatvyko į apklausą dėl regiono mėginimų paskelbti nepriklausomybę, sakoma teismo pranešime.

Ispanų prokurorai 54-erių metų C. Puigdemont'ą, kuris yra Belgijoje, nori apkaltinti maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu viešųjų lėšų naudojimu.

Šis pranešimas pakurstė pyktį ir nerimą Katalonijoje, kur antrą vakarą iš eilės vyko demonstracijos.

Europos arešto orderiai taip pat išduoti dar keturiems katalonų eksministrams, kurie neatvyko į teismą ir tikriausiai taip pat yra Belgijoje, sakoma teismo pranešime.

Briuselis „studijuos“ Europos arešto orderį C. Puigdemont'ui, naujienų agentūrai AFP sakė šalies prokuratūros atstovas.

Anksčiau penktadienį C. Puigdemont'as sakė, kad yra pasirengęs kitą mėnesį kaip kandidatas dalyvauti pirmalaikiuose regiono rinkimuose.

„Esu pasirengęs būti kandidatas, – Belgijoje televizijai RTBF sakė jis. – Noriu pasiųsti žinią mūsų žmonėms.“

Pasak televizijos, C. Puigdemont‘as per interviu taip pat sakė, jog nori pasiduoti „tikram (Belgijos) teisingumui, o ne Ispanijos teisingumui“.

„Aš nepabėgau, bet neįmanoma tinkamai pasiruošti“ teisinei gynybai, esant Ispanijoje, tvirtino politikas. 

Teisinė procedūra

Belgijos vyriausybė neturės jokios įtakos atleisto Katalonijos lyderio ateičiai, Ispanijai išdavus Europos arešto orderį suimti buvusį Katalonijos vadovą, sakė belgų teisingumo ministras Koenas Geensas (Kunas Gensas).

Belgijos teisingumo ministras sakė, kad Europos arešto orderis „yra visiškai teisinė procedūra“.

Pasak ministro, kitaip negu įprastos tarptautinės ekstradicijos atveju „vykdomoji valdžia nevaidina jokio vaidmens per Europos arešto orderio procedūras“.

„Viskas vyksta tiesiogiai bendradarbiaujant teisėsaugos tarnyboms“, – pridūrė jis.

Gali išbūti iki trijų mėnesių

Gali prireikti trijų mėnesių, kol nušalintas Katalonijos lyderis ir keturi buvę jo ministrai bus grąžinti į Ispaniją, šeštadienį sakė belgų pareigūnai.

Ispanų prokurorai C. Puigdemont'ą dėl Katalonijos nepriklausomybės paskelbimo nori apkaltinti maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu viešųjų lėšų naudojimu, bet jis išvyko į Briuselį ir ignoravo kvietimą į teismą Madride.

Ispanijos teisėja penktadienį išdavė Europos arešto orderius C. Puigdemont'ui, Mariai Serret Aleu (Marijai Seret Aleu), Antoni Cominui Oliveresui (Antoniui Kominui Oliberesui), Luisui Puigui Gordi (Luisui Puigui Gordžiui) ir Clarai Ponsati Obiols (Klarai Ponsati Obiols), nurodė Belgijos prokuratūra, kuri patvirtino šiuos arešto orderius gavusi.

Pasak prokuratūros, kai tik C. Puigedemont'as ir jo kolegos bus surasti ir pristatyti tyrimą atliekančiam teisėjui, sprendimas bus priimtas per 24 valandas.

C. Puigdemont'as ir jo buvę ministrai į Briuselį atskrido Ispanijos valdžiai po Katalonijos parlamento paskelbtos nepriklausomybės atleidus regiono vyriausybę.

Taisyklės leidžia tam tikrais atvejais atsisakyti vykdyti Europos arešto orderį, nurodė Teisingumo ministerija.

„Jei nusprendžiama vykdyti (orderį), žmogus iš principo (orderį) išdavusiai valstybei perduodamas per 10 dienų nuo sprendimo priėmimo“, – sakoma pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Stai kokia demokratija europoje.

...

Akivaizdu kad Katalonijai su Ispanija nepakeliui... matyt, ir sovietinė ES į draugus jiems netiks.

STRUCIAMS

Ispanija - fasistine salis! Katalanija! Pirmyn! Žemaitija! Pirmyn!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS