Įtakingi lenkų politikai svajoja nugriauti J. Stalino laikų rūmus | Diena.lt

ĮTAKINGI LENKŲ POLITIKAI SVAJOJA NUGRIAUTI J. STALINO LAIKŲ RŪMUS

  • 0

Du įtakingi lenkų politikai šią savaitę pareiškė norintys, kad būtų nugriauti sostinės širdyje stūksantys Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino laikų rūmai, šalies dešiniojo sparno vyriausybei stengiantis uždrausti visus komunistinių laikų pėdsakus visuomeniniame gyvenime.

Pasak politikų, Varšuvos panoramą bjauroja didžiuliai Kultūros ir mokslo rūmai – 230 metrų aukščio socialistinio realizmo stiliaus dangoraižis, pastatytas 6-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje J. Stalino įsakymu.

Nors Lenkijoje komunizmas sugriuvo dar 1989 metais, kai kurie lenkai tebelaiko tą pastatą sovietų dominavimo simboliu, nors 2000-aisiais ant jo buvo sumontuotas milžiniškas laikrodis.

Lenkijos vicepremjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) trečiadienį sakė „remiantis idėją pašalinti tą komunizmo dominavimo pėdsaką iš Varšuvos centro“.

„Svajojau apie tai 40 metų“, – pareiškė 49 metų buvęs bankininkas, kurio tėvas buvo radikalus disidentas antikomunistas.

Lenkijos finansų ministro pareigas taip pat einantis M. Morawieckis tokį pareiškimą paskelbė jo dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujamai vyriausybei minint antrąsias buvimo valdžioje metines. Šį laikotarpį sukrėtė prieštaringai vertinamos konservatorių inicijuotos teisėtvarkos reformos.

Kritikai tiek Lenkijoje, tiek užsienyje tvirtina, kad tos reformos pažeidžia įstatymo viršenybės principą, tačiau PiS lyderiai aiškina, jog jomis siekiama kovoti su korupcija bei panaikinti paskutinius komunizmo pėdsakus iš teisingumo vykdymo.

Tuo tarpu Lenkijos vicepremjeras, atsakingas už kultūrą, Piotras Glinskis šią savaitę sakė, kad neturi „nieko prieš“, kad būtų nugriautas tas dangoraižis, primenantis J. Stalino laikų pastatus Rusijos sostinėje Maskvoje.

42 aukštų pastatas buvo J. Stalino „dovana“ lenkams.

Kultūros ir mokslo rūmai buvo pastatyti pačiame vidury Varšuvos, visiškai sugriautos nacių Vokietijos per Antrąjį pasaulinį karą.

Šiandien tame pastate veikia baseinas, keli muziejai, teatrai, kino teatrai ir gausybė biurų.

Nemažai lenkų mėgsta pasišaipyti iš to pastato, primenančio pompastišką vestuvių tortą, milžinišką raketą arba NSO. Kalbama, kad J. Stalinas pastatė tuos rūmus ir daugybę kitų panašių pastatų, kad sukurtų Manhataną primenančią panoramą.

To statinio kritikai pasiūlė keletą neįprastų idėjų, kaip atnaujinti rūmus. Pavyzdžiui, siūloma paversti juos į atogrąžų parką su palmėmis ir egzotiškais gyvūnais arba perdažyti dangoraižį rožine arba vaivorykštės spalvomis.

Varšuvos gyventojams sunkiai sekėsi prisijaukinti tą pastatą, bet 2007-aisiais miesto valdžia pripažino jį saugomu istorijos paminklu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS