Italijos populistų vyriausybės programoje atsisakyti euro nesiūloma | Diena.lt

ITALIJOS POPULISTŲ VYRIAUSYBĖS PROGRAMOJE ATSISAKYTI EURO NESIŪLOMA

  • 0

Prieš isteblišmentą nukreiptas Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) penktadienį paskelbė kartu su kraštutinės dešinės Šiaurės lyga (Lega Nord) sudarytą naujosios Italijos vyriausybės programos juodraštį, tokiu būdu sudarydama sąlygas rinkimus laimėjusioms partijoms išvesti šalį iš jau keletą mėnesių trunkančios politinės aklavietės.

„Šiandien pagaliau sudarėme „Pokyčių vyriausybės sutartį“. Labai tuo džiaugiuosi“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė M5S lyderis Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas).

„Tai buvo itin įtemptos 70 dienų... Galų gale mums pavyko pasiekti, ką skelbėme priešrinkiminės kampanijos metu“, – pridūrė jis.

58 puslapių programoje neužsimenama apie vienašališko išėjimo iš euro zonos planus, buvusius ankstesnėse dokumento versijose, nutekintose žiniasklaidai. Vis dėlto joje atmetamos po finansų krizės taikytos griežto taupymo priemonės bei teikiama bekompromisių siūlymų, susijusių su imigracijos ir saugumo reikalais.

„Vyriausybės veiksmai valstybės skolos mažinimo srityje bus grindžiami ne mokestine našta ir griežtu taupymu paremtomis įplaukomis – savo tikslo nepasiekusia politika – o BVP augimu gaivinant vidaus vartojimą“, – rašoma dokumente.

Abiejų partijų sudaryta programa bus pristatyta M5S nariams; pastarieji balsuos dėl dokumento turinio partijos tinklapyje „Rousseau“, kuris naudojamas svarbiems sprendimams priimti.

Dėl koalicijos sutarties balsuos ir Šiaurės lygos nariai.

Jei programai bus pritarta, ji bus perduota Italijos prezidentui Sergio Mattarellai (Serdžui Matarelai).

Ketvirtadienio vakarą Šiaurės lygos pirmininkas Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) pareiškė, kad dokumentas bus pateiktas šalies vadovui pirmadienį, kai jis kartu su L. Di Maio bus parinkęs kandidatą į premjerus.

S. Mattarella turi pritarti šiai kandidatūrai, kad partijos galėtų pateikti ją parlamentui.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad sukūrėme vyriausybės pamatus, taigi, ministro pirmininko vardas nebus problema“, – vėlai ketvirtadienį šiauriniame Moncos mieste savo šalininkams sakė L. Di Maio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS