Italijos premjeras įsitikinęs, kad Roma gali išvengti ES nuobaudų dėl biudžeto | Diena.lt

ITALIJOS PREMJERAS ĮSITIKINĘS, KAD ROMA GALI IŠVENGTI ES NUOBAUDŲ DĖL BIUDŽETO

  • 3

Italijos ministras pirmininkas Giuseppė Contė teigė esąs įsitikinęs, kad Roma gali išvengti beprecedenčių Europos Sąjungos sankcijų dėl dideles išlaidas numatančio šalies biudžeto, kurį Briuselis anksčiau šią savaitę atmetė.

Tai premjeras pareiškė po susitikimo su Europos Komisijos (EK) vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu.

Italijos koalicinė vyriausybė laikosi nuomonės, kad jos siūlomas 2019 metų biudžetas pagreitins trečiosios pagal dydį euro zonos ekonomikos augimą ir sumažins valstybės skolą. Tačiau ES mano, kad taip šalis gali „užmerktomis akimis įžengti į nestabilumą“ ir dar labiau padidinti jau ir taip didelę savo skolų naštą.

Po šeštadienį Briuselyje vykusios vakarienės su J. C. Junckeriu, G. Contė Italijos televizijai sakė: „Esu įsitikinęs, kad dialogas gali padėti išvengti pažeidimų procedūros.„

Trečiadienį ES priimtas sprendimas atmesti Italijos biudžetą buvo lauktas, nes Bendrija anksčiau buvo jį grąžinusi Romai persvarstyti.

Italija nesutiko nusileisti, todėl trečiadienį išgirdo sau nepalankų sprendimą, kritikavusį „ryškų atsitraukimą“ nuo ankstesnių reformų.

EK ir Italijos nesutarimai kilo dėl Romos išlaidų planų, pagal kuriuos 2019 metais šalies biudžeto deficitas turėtų pasiekti 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tai - tris kartus didesnis deficitas, negu buvo nustačiusi ankstesnė vyriausybė. Be to, EK prognozavo, kad 2019 metų deficitas gali būti daug didesnis ir siekti 2,9 proc.

Problemos esmė yra Italijos valstybės skola, kuri viršija 130 proc. BVP ir yra antra pagal dydį euro zonoje po Graikijos. Iš Romos reikalaujama, kad skola būtų mažinama. Pagal Europos Sąjungos taisykles ji turi siekti 60 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

saskaita kitu skurdziausiu kaip baltijos salys .....

...

Pats laikas Italiją išmest iš euro zonos.

Zinoma kad isvengs

Zinoma kad isvengs pastatys bonka tam europos alkoholikui ir gaus nuolaidu masonai savo zmones nepalieka bedoje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS