Įtampa dėl Sirijos neslūgsta: Didžioji Britanija ragina imtis priemonių | Diena.lt

ĮTAMPA DĖL SIRIJOS NESLŪGSTA: DIDŽIOJI BRITANIJA RAGINA IMTIS PRIEMONIŲ

  • 2

Didžiosios Britanijos vyriausybė ketvirtadienį svarstė karinių veiksmų prieš Siriją galimybę ir sutiko, kad „reikia imtis veiksmų“, nors apklausos rodo, kad visuomenė ir toliau nepatikliai vertina karinę intervenciją.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) surengė skubų ministrų kabineto posėdį, kurio metu buvo aptartos galimybės prisidėti prie JAV ir jų sąjungininkų svarstomų smūgių. Ministrai sutiko, kad „reikia imtis veiksmų“, sakoma Dauningo gatvės pareiškime.

Th. May biuras pranešė, kad ministrė pirmininkė ketvirtadienį vakare telefonu kalbėjosi su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir aptarė Sirijos klausimą.

Pokalbio metu abu lyderiai sutiko, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas „nustatė pavojingo elgesio modelį dėl cheminių ginklų naudojimo“, nurodė Dauningo gatvė.

Th. May ir D. Trumpas taip pat „sutarė, jog gyvybiškai svarbu, kad cheminių ginklų naudojimas neliktų be atsako“, be to, sutiko, kad būtina atgrasinti B. al Assado režimą nuo tolesnio cheminių ginklų naudojimo.

„Jie sutarė toliau glaudžiai bendradarbiauti dėl tarptautinio atsako“, – priduriama pareiškime.

Po po praeitą šeštadienį įvykdytos numanomos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste D. Trumpas svarsto galimas karines atsakomąsias priemones prieš Sirijos režimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, kad kasdien palaiko ryšį su D. Trumpu, ir pareiškė, jog Prancūzija turi įrodymų, kad už ataką Dumoje atsakingas B. al Assado režimas.

Tačiau Britanijos dalyvavimas tolesnėje karinėje intervencijoje britų visuomenėje vertinamas prieštaringai. Šalis iki šiol karčiai prisimena savo sprendimą 2003 metais prisidėti prie prieštaringai vertinamos JAV vadovaujamos invazijos Irake.

Vyriausybė sakė, jog „labai tikėtina“, kad B. al Assadas yra atsakingas už ataką Dumoje.

Tačiau politiniai priešininkai ir kai kurie kolegos konservatoriai ragino prieš bet kokį Britanijos dalyvavimą surengti balsavimą parlamente.

Pasak opozicijoje esančių leiboristų lyderio Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino), „gyvybiškai svarbu, kad parlamentas turėtų progą iš anksto diskutuoti ir nuspręsti“ dėl bet kokių karinių veiksmų, kurie kelia „pavojingo konflikto eskalavimo pavojų“.

J. Corbynas taip pat priminė Irako karą, kai parlamentarai pritarė dalyvavimui, nors visuomenė tam priešinosi.

Rinkos tyrimų ir duomenų analizės firmos „YouGov“ šią savaitę atlikta apklausa, kurios rezultatus paskelbė laikraštis „The Times“, parodė, kad 43 proc. rinkėjų nepritaria smūgiams Sirijai, 34 proc. abejoja ir tik 22 proc. pritaria.

Parlamento balsavimas

Formaliai ministrė pirmininkė turi teisę eiti į karą be parlamento pritarimo, bet per ankstesnius konfliktus nusistovėjo praktika, kad deputatai balsuoja arba prieš imantis karinių veiksmų arba jiems tik prasidėjus.

Atskira „YouGov“ apklausa ketvirtadienį parodė, kad 61 proc. žmonių nuomone, parlamentui būtina balsuoti dėl karinių veiksmų prieš Siriją. Tik 18 proc. respondentų sakė, kad tai nebūtina, o 21 proc. šiuo klausimu nebuvo apsisprendę.

Britų parlamentarai 2013 metais balsavimu nepritarė kariniams veiksmams Damasko atžvilgiu. Daugelis tai laikė parlamento aukščiausios valdžios dėl jėgos panaudojimo pareiškimu.

Tačiau 2014 metais parlamentas pritarė veiksmams Irake, o 2015-aisiais – veiksmams Sirijoje ir tuo pačiu nustatė, kad gali būti smogiama tik „Islamo valstybės“ (IS) taikiniams.

Britanija teberemia JAV vadovaujamą koaliciją prieš IS džihadistus Irake ir Sirijoje, ir jau yra įvykdžiusi daugiau kaip 1,7 tūkst. smūgių.

Opozicinės Liberalų demokratų partijos lyderis Vince'as Cable'as (Vinsas Keiblas) transliuotojui BBC sakė, kad parlamentas „gali ir turėtų būti nedelsiant iškviestas“ balsuoti dėl naujausių galimų veiksmų.

„Ši pozicija labai pavojinga dėl Rusijos dalyvavimo – dar ir todėl, kad turime nepastovų Jungtinių Valstijų prezidentą“, – sakė jis.

Antikarinė koalicija „Stop the War“ paragino britus reikalauti savo deputatų užkirsti kelią „karo eskalavimui“ ir penktadienį planavo protestą Dauningo gatvėje.

Kai kurie parlamentarai pritarė Britanijos veiksmams prieš Siriją. Jie perspėjo kad cheminių ginklų naudojimas yra tarptautinės teisės pažeidimas ir negali likti nenubaustas.

Buvęs konservatorių kandidatas į Londono merus Zacas Goldsmithas (Zakas Goldsmitas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Mums reikia aiškaus atsako į Sirijos cheminį įžeidimą.“

Kiti Th. May Konservatorių partijos nariai ragino demonstruoti santūrumą itin sudėtingoje situacijoje.

„Sirijoje turime rinktis iš monstrų vienoje pusėje ir maniakų kitoje“, – BBC sakė Atstovų Rūmų Gynybos komiteto pirmininkas Julianas Lewisas (Džulianas Liuisas).

D. Trumpas žada „gana greitai“ nuspręsti

JAV prezidentas ketvirtadienį su patarėjais nacionalinio saugumo klausimais aptarė savo karines galimybes Sirijoje, o Maskva tuo tarpu perspėjo nesiimti jokių veiksmų, galinčių išprovokuoti konfliktą tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

„Gaila, kad pasaulis stato mus į tokią poziciją“, – sakė D. Trumpas, gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui (Džeimsui Matisui) atvykus į Baltųjų rūmų Vakarų sparną išdėstyti atsakomojo smūgio galimybių.

„Šiandien turime nemažai susitikimų, pažiūrėsime, kas bus, aišku, kad mes labai atidžiai tai nagrinėjame“, – Kabineto kambaryje įstatymų leidėjams ir gubernatoriams sakė jis.

„Dabar turime priimti tam tikrus tolesnius sprendimus, tad jie bus priimti gana greitai“, – pridūrė pirmą kadenciją dirbantis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. D. Trumpas anksčiau ketvirtadienį per "Twitter" paskelbė, kad smūgių Sirijai gali būti suduota  „labai greitai arba visai negreitai“.

Nuo šeštadienio, kai buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose matyti išblyškę ir dūstantys vaikai Dumoje, Viduržemio jūros rytinėje dalyje telkiami kariniai pajėgumai.

Prie Sirijos pakrančių priartėjo prancūzų fregata, britų Karališkojo laivyno povandeniniai laivai su sparnuotosiomis raketomis ir amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“, apginkluotas raketomis „Tomahawk“.

„Donald Cook“ turi priešpriešos su rusų kariškiais patirties – jis buvo dislokuotas Juodojoje jūroje per neseniai vykusią krizę Kryme.

Pagrindinis šalia Damasko esančio Rytų Gutos anklavo miestas Duma buvo vienas pagrindinių sukilimo prieš Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) židinių. 

Tuo tarpu Niujorke Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose perspėjo, kad prioritetas Sirijoje yra išvengti JAV vadovaujamų smūgių, kurie galėtų nuvesti prie pavojingos dviejų pranašesniųjų pasaulio branduolinių galių konfrontacijos. 

„Skubus prioritetas yra išvengti karo pavojaus“, – po Saugumo Tarybos pasitarimo už uždarų durų sakė ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Paklaustas, ar turi omenyje karą tarp JAV ir Rusijos, jis atsakė: „Deja, negalime atmesti jokių galimybių.“

D. Trumpas kritikavo Rusiją dėl jos partnerystės su „Dujomis Žudančiu Žvėrimi“ B. al Assadu ir pakurstė susirūpinimą, kad JAV smūgis galėtų nuvesti prie rimto konflikto su Rusija, kuri turi didelius karinius objektus Tartuse ir Hmeimime, ir veikia greta Sirijos pajėgų, į kurias gali būti taikomasi.

JAV pareigūnai atsisakė atmesti tiesioginės karinės kovos su Rusija galimybę. Baltieji rūmai sakė, kad „visos galimybės yra ant stalo“.

Tačiau veikia speciali tiesioginė linija JAV ir rusų kariškiams bendrauti apie operacijas Sirijoje, ir abi šalys ja naudojasi, ketvirtadienį sakė Maskva.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

GB savo nesėkmes su Brexit nori pridengt sėkminga karine operacija Sirijoje...

(O)

Rusija rodo nebyjanti JAV ir net skatina karini konflikta,sakydama.kad gins sirijos rezima atakuodama amerikos laivus ir t.t. Galima butu apsimesti,kad nieko nenutiko,bet yra viena problema,jeigu dabar vakarai parodys silpnuma,tai bus ir toliau ir vis stipriau santazuojami ir gazdinami. O turkus reikia mesti is NATO bloko kaip isdavikus ir menkystas,dar jie i ES nori.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS