Izraelio premjeras: FTB neapklausinės karių dėl žurnalistės žūties | Diena.lt

IZRAELIO PREMJERAS: FTB NEAPKLAUSINĖS KARIŲ DĖL ŽURNALISTĖS ŽŪTIES

Kadenciją baigiantis Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) antradienį pareiškė, kad JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) neapklausinės Izraelio karių dėl palestiniečių kilmės žurnalistės, JAV pilietės Shireen Abu Akleh (Širin Abu Aklė) nužudymo.

Ilgametė „al Jazeera“ reporterė buvo nušauta gegužės 11 dieną, kai rengė reportažą apie Izraelio kariuomenės reidą okupuotame Vakarų Krante.

Rugsėjo 5 dieną Izraelio kariuomenė pripažino, kad vienas iš jos karių tikriausiai nušovė Sh. Abu Akleh, supainiojęs ją su kovotoja.

JAV demokratų partijos įstatymų leidėjai, teisių gynėjų grupės ir Sh. Abu Akleh šeima siekia, kad būtų atliktas JAV vadovaujamas tyrimas.

Pirmadienį leidinys „Politico“ pranešė, kad FTB pradėjo tyrimą dėl šio nužudymo.

FTB to nei patvirtino, nei paneigė.

Y. Lapidas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad Izraelio „kariai nebus apklausinėjami FTB ar bet kurios kitos užsienio institucijos ar valstybės, kad ir kokia draugiška ji būtų“.

Izraelio kariuomenę pavadinęs „moralia ir etiška“, premjeras teigė, kad jo vyriausybės „griežtas protestas buvo perduotas amerikiečiams“.

Žydų valstybės gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) anksčiau sakė, kad Izraelis „nebendradarbiaus atliekant išorinį tyrimą“.

„Al Jazeera“ žurnalistė vilkėjo neperšaunamą liemenę su užrašu „Spauda“ ir buvo užsidėjusi šalmą. Kulka jai pataikė į galvą Dženino pabėgėlių stovykloje – istoriniame Izraelio ir palestiniečių konflikto židinyje.

Izraelio kariuomenės vyriausiasis teisininkas pareiškė, kad baudžiamieji kaltinimai kareiviui, galimai dalyvavusiam šaudyme, nepagrįsti, nes jis veikė, Izraelio nuomone, aktyvios kovos zonoje.

Nužudytos reporterės šeima sakė, kad JAV pradėtas tyrimas yra „svarbus žingsnis“.

Praėjusią savaitę Sh. Abu Akleh šeima ir kolegos Jungtinių Tautų tyrėjams teigė, kad į ją buvo sąmoningai taikytasi Izraeliui vykdant „plataus masto karą“ su palestiniečių žiniasklaidos darbuotojais, ir pareikalavo atsakomybės bei teisingumo.

Dohoje įsikūrusi „al Jazeera“ ir Kataro valstybė taip pat tvirtino, kad Izraelio kariai į Sh. Abu Akleh taikėsi tyčia.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS