Izraelio premjeras: tik nuolatinis karinis spaudimas padės išlaisvinti įkaitus | Diena.lt

IZRAELIO PREMJERAS: TIK NUOLATINIS KARINIS SPAUDIMAS PADĖS IŠLAISVINTI ĮKAITUS

  • 0

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį pažadėjo tęsti karinį puolimą Gazos Ruože, kur praėjusią naktį per Izraelio smūgius, pareikalavusius dešimčių palestiniečių gyvybių, buvo išlaisvinti du įkaitai.

„Tik nuolatinis karinis spaudimas, kol bus pasiekta visiška pergalė, padės išlaisvinti visus mūsų įkaitus“, – sakė premjeras savo biuro išplatintame pareiškime.

Anksti pirmadienį Izraelis paskelbė išgelbėjęs du įkaitus pietiniame Gazos Ruožo mieste Rafoje, kur, islamistų grupuotės „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, apie 100 palestiniečių, įskaitant vaikus, žuvo per naktį vykusius smarkius antskrydžius.

Izraelis ruošiasi antžeminiam įsiveržimui į prie sienos su Egiptu esantį miestą, kur šimtai tūkstančių perkeltų palestiniečių rado prieglobstį nuo kovų, vykstančių toliau į šiaurę.

Dėl pavojingos humanitarinės padėties Rafoje pagalbos grupės ir užsienio šalių vyriausybės, įskaitant svarbias Izraelio sąjungininkes Jungtines Valstijas, išreiškė didelį susirūpinimą galimomis pražūtingomis operacijų išplėtimo pasekmėmis.

Kariuomenės anksti pirmadienį paskelbtame pranešime teigiama, kad per bendrą jos, Izraelio vidaus saugumo agentūros „Shin Bet“ ir policijos operaciją naktį Rafoje buvo išgelbėti du įkaitai izraeliečiai – 60 metų Fernando Simonas Marmanas (Fernandas Saimonas Marmanas) ir 70 metų Louisas Haras (Luisas Haras).

Tik nuolatinis karinis spaudimas, kol bus pasiekta visiška pergalė, padės išlaisvinti visus mūsų įkaitus.

Anot kariuomenės, nelaisvėje jie praleido beveik 130 dienų.

Pareiškime teigiama, kad juos spalio 7 dieną iš kibuco Nir Icchako pagrobė teroristinė organizacija „Hamas“ ir kad jų abiejų sveikatos būklė yra gera.

Kariuomenė pridūrė, kad išvedant įkaitus iš pastato, kuriame jie buvo laikomi, įsiplieskė susišaudymas, o į netoliese esančius pastatus, iš kurių buvo šaudoma, buvo nukreipti aviacijos smūgiai.

„Šį vakarą per šią operaciją žuvo daug teroristų, o vienas mūsų kovotojas buvo lengvai sužeistas“, – sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris).

Per spalio 7 dienos išpuolius palestiniečių kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais Izraelio duomenimis.

Izraelis teigia, kad Gazos Ruože tebėra apie 130 įkaitų, tačiau manoma, kad 29 iš jų yra žuvę.

Per „Hamas“ išpuolį Izraelio pietuose žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais skaičiais.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu puolimu Gazos Ruože, per kurį, teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo mažiausiai 28 tūkst. 340 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Lapkritį per savaitę trukusias paliaubas „Hamas“ paleido dešimtis įkaitų mainais į daugiau kaip 200 Izraelio kalėjimuose laikytų palestiniečių kalinių.

Nuo to laiko B. Netanyahu sulaukia vis daugiau kritikos ir net raginimų surengti pirmalaikius rinkimus, o įkaitų giminaičiai reiškia nusivylimą gelbėjimo tempu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS