Izraelis teigia pateiksiąs įrodymų apie JT agentūros ryšius su terorizmu | Diena.lt

IZRAELIS TEIGIA PATEIKSIĄS ĮRODYMŲ APIE JT AGENTŪROS RYŠIUS SU TERORIZMU

  • 0

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) pirmadienį pareiškė, kad jo vyriausybė turi įrodymų, susiejančių Jungtinių Tautų agentūrą palestiniečiams remti (UNRWA) su terorizmu, ir ketina juos pateikti naujai suburtai JT ekspertų grupei, nagrinėjančiai agentūros veiklą.

„Pateiksime visus įrodymus, kuriuose bus pabrėžti UNRWA ryšiai su terorizmu ir jos žalingas poveikis regiono stabilumui. Būtina, kad šis komitetas atskleistų tiesą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė I. Katzas.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį paskelbė apie nepriklausomos komisijos sukūrimą, kuri įvertins UNRWA.

Agentūra sulaukė kritikos dėl Izraelio kaltinimų, kad 12 jos darbuotojų dalyvavo spalio 7-osios palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų išpuoliuose prieš Izraelį.

Daugiau nei tuzinas šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Vokietiją, Jungtinę Karalystę ir Švediją, sustabdė agentūros finansavimą.

Naujajai nepriklausomai grupei vadovaus buvusi Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Ketrin Kolona), kuri dirbs su trimis Europos mokslinių tyrimų organizacijomis, sakoma JT pranešime.

Tyrimo tikslas yra „įvertinti, ar agentūra daro viską, kas nuo jos priklauso, kad užtikrintų neutralumą, ir reaguoti į įtarimus dėl rimtų pažeidimų, kai jie pateikiami“, priduriama jame.

Kovo pabaigoje ekspertų grupė turi A. Guterresui pateikti tarpinę, o balandžio pabaigoje – galutinę ataskaitą, kurioje prireikus bus pateiktos rekomendacijos dėl agentūros mechanizmų tobulinimo ir stiprinimo.

Šis vertinimas yra atskiras nuo vidaus tyrimo, kurį JT pradėjo praėjusį mėnesį po to, kai pirmą kartą buvo pareikšti kaltinimai 12 UNRWA darbuotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS