Izraelyje atidaryta pirmoji Čado ambasada | Diena.lt

IZRAELYJE ATIDARYTA PIRMOJI ČADO AMBASADA

  • 3

Čado prezidentas Mahamatas Idrissas Deby Itno (Mahamatas Idrisas Debis Itnas) ketvirtadienį atidarė pirmąją savo musulmoniškos šalies ambasadą Izraelyje, prabėgus ketveriems metams po to, kai abi valstybės atnaujino ryšius po dešimtmečius trukusios pertraukos, skelbiama žydų valstybės pranešime.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras ambasados atidarymą Ramat Ganos mieste, esančiame netoli Tel Avivo, įvardijo kaip „istorinį momentą“.

Dar 2020-aisiais B. Netanyahu teigė, kad su Čado delegacija aptarė „galimybę atidaryti ambasadą Jeruzalėje“.

Tuomet tai būtų buvęs pergalingas žingsnis dabartiniam Izraelio premjerui, kuris spaudė užsienio vyriausybes steigti savo ambasadas Jeruzalėje nuo tada, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) 2018-aisiais perkėlė šalies ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Palestiniečiai ginčijamo Šventojo miesto rytinę dalį laiko savo būsimos valstybės sostine, bet Izraelis visą Jeruzalę laiko nedaloma žydų valstybės sostine.

„Stipriname savo draugystę ir bendrus interesus siekiant taikos, saugumo klestėjimo“, – ketvirtadienį sakė B. Netanyahu.

Čadas, 1960-aisiais paskelbęs nepriklausomybę nuo Prancūzijos, buvo oficialiai pripažintas Izraelio, kuris 1962-aisiais šalies sostinėje Ndžamenoje atidarė ambasadą.

1972-aisiais Izraelio ir Čado santykiai nutrūko dėl musulmoniškų Afrikos valstybių spaudimo.

Dėl 1967 ir 1973 metais vykusiu arabų ir Izraelio karų daugelis Afrikos valstybių buvo priverstos nutraukti santykius su izraeliečiais.

Tačiau pastaraisiais metais Izraelis, siekdamas pagerinti ryšius žemyne, pabrėžė įvairias bendradarbiavimo sritis – nuo saugumo iki technologijų ir žemės ūkio.

2019-aisiais B. Netanyahu lankydamasis Čade kartu su šios šalies prezidentu paskelbė apie diplomatinių santykių atnaujinimą.

Antradienį į šalį atvykęs M. I. Deby Itno susitiko su šalies aukšto rango Izraelio pareigūnu, šalies žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovu Davidu Barnea (Davidu Barnėja).

Izraelio premjero kanceliarijos išplatintame pareiškime teigiama, kad šalies žvalgybos agentūra „atliko pagrindinį vaidmenį rengiant susitarimą ir stiprinant abiejų šalių santykius“.

Čadas, viena iš skurdžiausių pasaulio šalių, nepriklauso Arabų Lygai, bet yra Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) narė.

B. Netanyahu vienu iš savo užsienio politikos prioritetų paskelbė ryšių su arabų ir musulmonų pasauliais stiprinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kapistailzmas yra pasaulio finansiniu iskrypeliu buveine,

Kapistalizmo beda ta , kad jie isnaudoja kitus savo tikslui ir nedarbingumui. Kapistalizmas tai kekvieno zmogaus griutis bet kurioje situacijoje. Kapistalizmas neturi nieko bendra su pasauline visuomene. Tai zudikiskas moraliskai, finansiskai ir fiziskai, tai ekstremalas ir sistemos teroristas. Kitaip sakant brudas kurio nematai ir nepazysti.

Anonimas

Papirko žydai tuos n egrus. Gal lietuviškais pinigais ?

ogi

dar 1 salis okupantu binoklyje ???===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS