J. Assange'as: Rusija nesusijusi su „WikiLeaks“ nutekintais JAV dokumentais | Diena.lt

J. ASSANGE'AS: RUSIJA NESUSIJUSI SU „WIKILEAKS“ NUTEKINTAIS JAV DOKUMENTAIS

  • 1

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) pirmadienį dar kartą pareiškė, kad prieš JAV prezidento rinkimus jo organizacijai nutekinta Demokratų partijos medžiaga buvo gauta ne iš Rusijos vyriausybės.

Prieš lapkritį įvykusius JAV prezidento rinkimus „WikiLeaks“ paskelbė programišių pavogtą konfidencialią Demokratų partijos informaciją, o JAV Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras penktadienį paskelbtoje ataskaitoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaltinamas įsakęs surengti šią kibernetinę ataką.

JAV žvalgybos agentūros tvirtina, kad V.Putinas asmeniškai liepė organizuoti programišių atakas ir klaidinančių naujienų pranešimų kampaniją, kad sužlugdytų demokratų kandidatės Hillary Clinton (Hilari Klinton) viltis užimti Baltuosius rūmus.

„Tai yra pranešimas spaudai. Juo aiškiai siekiama politinio efekto“, – J.Assange'as, kelerius pastaruosius metus besislapstantis Ekvadoro ambasadoje Londone, sakė per internetu surengtą spaudos konferenciją.

„Niekur ataskaitoje apie nieką nėra jokių įrodymų“, – tvirtino jis.

Šis Australijos pilietis, buvęs kompiuterinis įsilaužėlis, gyvena Ekvadoro ambasadoje nuo 2012 metų birželio. Jis ten pasiprašė prieglobsčio, kad nebūtų išduotas Švedijai, įtariančiai jį dviejų moterų išžaginimu.

J.Assange'as sakė, kad nutekinta medžiaga buvo gauta ne iš Rusijos vyriausybės, bet tinklapio šaltinių neįvardijo.

„Net jeigu sutiktumėt, kad Rusijos žvalgybos tarnybos šnipinėjo Demokratų partijos institucijas Jungtinėse Valstijose, normalu, kad žvalgybos tarnybos šnipinėja vienos kitų politines partijas“, – pažymėjo jis.

„Net jeigu tai pripažintumėt ... turit užduoti klausimą: koks buvo šių Rusijos kibernetinių atakų tikslas; ar jos susijusios su mūsų publikacija, ar tėra visiškai atsitiktinės?“ – klausė J.Assange'as.

„Nesame pasakę, ar žinome savo šaltinius, ar jų nežinome... Mūsų šaltiniai JAV rinkimuose nėra valstybiniai veikėjai“, – pridūrė jis.

Programišiai pavogė tūkstančius elektroninių laiškų ir dokumentų, įsilaužę į Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) ir H.Clinton rinkimų kampanijos vadovo Johno Podestos (Džono Podestos) elektroninio pašto paskyras. Ši medžiaga buvo paskelbta „WikiLeaks“ per kelias savaites prieš lapkričio 8-ąją vykusį balsavimą.

Nutekintos medžiagos publikavimas kompromitavo partiją ir galbūt prisidėjo prie H.Clinton pralaimėjimo per rinkimus.

„WikiLeaks“ šaltiniai, susiję su Johno Podestos elektroniniais laiškais ir nutekinimu iš DNK, nėra kokios nors vyriausybės nariai arba valstybės veikėjai, (šie duomenys) nebuvo gauti iš Rusijos vyriausybės“, – pabrėžė J.Assange'as.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad penktadienį viešai paskelbta JAV žvalgybos ataskaita be jos įslaptintos dalies yra nepagrįsta ir „mėgėjiška“. V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Maskva jau pradeda pavargti paneiginėdama pareiškimus, kad Rusijos vyriausybė kišosi į JAV rinkimų procesą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

snaudeną išsivijo,vikeliksas juokiasi iš bobuino,o tas dabar drąskosi,o kalti rusai,tai jei kas nors bobuinui neaišku,tai tegu paprašo putino,tai paaiškins

SUSIJUSIOS NAUJIENOS